son haberler

Bu da Ünye Lokumu

Yayınlanma Tarihi: 23 Aralık 2015 okunma

Bu da Ünye Lokumu
Gündem
2

Ünyeli bir fırın işletmecisi, yöresinin en önemli simgelerinden olan lokumu 12 yıldır üretiyor.

Ünye’de unutulmaya yüz tutan lokum yapımını bir fırın işletmecisi 12 yıldır yaparak değerlerine sahip çıkıyor. Fırın işletmecisi Ayhan Gün, eskiden büyüklerin evde yaptığı Ünye lokumunu şimdi kendi fırınında yaptığını ve ilginin yoğun olduğunu belirtiyor.

Buda Ünye Lokumu 2Yaptığı Ünye Lokumu hakkında bilgiler veren Fırın İşletmecisi Ayhan Gün; “Biz ailece 90 seneden beri fırıncılık yapıyoruz, dededen gelme. Ben ise üçüncü nesilim. Ünye’ye has lokumlarımız var. Aşağı yukarı 12 seneden beri lokum yapıp satıyoruz. Önce bir tepsi iki tepsi yaparken şimdi 5-6 tepsi yapıp tezgâhta satıyoruz. Lokumumuzu dışarıdan satmıyoruz, bunu bütün Ünyeliler biliyor.

Ünye’nin Simgesi

Ünye dışında şehir dışlarına telefon olsun, internet, mail adreslerimiz var onlarla yollayabiliyoruz. İstanbul, Samsun ve Ünye’ye ürünlerimizi satıyoruz. Ürünlerimizi günlük çıkardığımız için her gün 12 gibi fırından çıkartıp hazır oluyor. Büyüklerimiz çok iyi bilir bu lokumun yapılışını. Bayramlarda çok yaparlar. Ünye’nin simgesi olduğuna inanıyorum” dedi.

Özelliği Kara Fırında Pişmesi

Ünye Lokumunun yapılışı hakkında da bilgiler veren Ayhan Gün; “Lokumumuza un, şeker, yumurta, biraz süt, tereyağı, sıvıyağ katarak yapıyoruz. Sonrada makinede yoğuruyoruz ve işlemesini yapıyoruz, tavalara dizip fırına koyuyoruz. Herkes bu lokumu yapabilir ama en güzel kara fırında pişirilmesidir. Damak tadına uygun olarak yapılması gerekir. Yorumlarda kimine beğendirebilirsiniz, kimisine ise beğendiremezsiniz. %80-90’ı lokumlarımızı beğendiler” dedi.

2 Yorum

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.