son haberler

Projeye Sahip Çıktı Depolama Değil, Ayrıştırma Olacak

Yayınlanma Tarihi: 29 Ağustos 2016 okunma

Projeye Sahip Çıktı  Depolama Değil, Ayrıştırma Olacak
Gündem
0

Ünye’de yıllardır süren ve deniz kıyısına dökülen çöp ile ilgili kesin ve köklü bir çözüm amacıyla hayata geçecek geri dönüşüm ve ayrıştırma projesi ile ilgili son günlerde kamuoyunda oluşan ve Eskikızılcakese mahallesinde ki alanla ilgili Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, açıklama yaptı. Çamyar, “O alan çöp depolama değil, ayrıştırma alanı olacak” dedi.

Çamyar, “Mevcut Çöp Depolama Alanı Ünye’mize Yakışmıyor”

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar “ Ünye yaklaşık 32 yıldır çöpü maalesef denizin kıyısına döküyor. Bu durum değişen ve gelişen Ünye’mize hiçbir şekilde yakışmıyor. Çöpü dalgalar oradan alıp Ünye merkeze doğru getiriyordu. Biz oraya duvar örerek bağlantıyı kestik, ancak çöpün atık suları yine denize karışmaya devam ediyor. Büyükşehir belediyemiz 2,5 yıldır bununla ilgili köklü bir çalışma yürütüyordu. Daha önce Büyükşehir Belediye kurulmadan önce belediyeler birliği kurulmuştu. İlküvez bölgesinde düzenli depolama alanı tespit edilmiş, ancak bir yatırım aşamasına geçilememişti. Büyükşehir belediyemiz o çalışmaya devam etti ve yatırım yapıldı. İdare mahkemesinin bir yürütmeyi durdurma kararı var ve Çet raporu ile ilgili eksiklikler giderilecek ve o bölge yine düzenli depolama alanı olarak kullanılacak” dedi.

“Eskikızılcakese’de Çöp Depolanamayacak, Ayrıştırılacak”

Eskikızılcakese mahallesine planlanan çöp alanı ile ilgili olarak kamuoyunda bir kafa karışıklığı olduğunun altını çizen Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Eskikızılcakese mahallesine yapılacak olanın çöp toplama alanı değil, bir ayrıştırma tesisi olduğunu vurguladı. Çamyar, “50 dönümlük bir orman arazisi içerisinde 1,5 dönümlük tek katlı kapalı bir alan inşa edilecek ve yolu dahi ayrı olacak. Yani Eskikızılcakese mahallemizden geçmeyecek. Burada çöpler ayrıştırılacak, yanabilir nitelikte olanlar Ünye Çimento tarafından enerji üretiminde kullanılacak. Geri dönüşümü mümkün olanlar yine ayrıştırılıp geri dönüşüme gönderilecek, geri dönüşümü mümkün olmayan atıklar ise düzenli depolama alanı olan İlküvez bölgesine gönderilecek. Bu açıdan bakıldığında ortalama 100 tonluk bir çöpten geriye ayrıştırmadan sonra 17 ton kalacak. Bu 17 tonun içerisinde de yine asfalt altı malzemesi olarak kullanılacak malzeme ve çiçek gübresi olarak kullanılabilecek malzemeler de ayrıldıktan sonra miktar daha da düşecek. Sonuç olarak Eskikızılcakese mahallesinde bir çöp toplama alanı bulunmayacak” dedi.

“Benzeri Tesisler Her Modern Şehirde Mevcut”

Benzeri tesislerin İstanbul merkez başta olmak üzere Avrupa’nın birçok kentinde bulunduğunu hatırlatan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, “Tabi ki her mahalle adı çöp ile başladığı için burada olmasın diyebilir. Ama biz bu problemi çağımızın şartlarına uygun şekilde de çözmek zorundayız. Biz çöpümüzü deniz kenarına dökmeye devam edemeyiz” dedi.

1 Eylül’de Büyükşehir Belediyesinde Toplantı mizde Konu Hakkında Toplanacağız

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, çöp ayrıştırma alanı ile ilgili olarak 1 Eylül Perşembe günü Ordu’da bir toplantı yapılacağını belirtti. Çamyar, “ Büyükşehir belediyemizde konunun tarafları bir araya gelerek bir toplantı yapacağız. Toplantıda kafa karışıklığı ile ilgili hem bilgilendirme, hem de fikir alışverişinde bulunulacak” dedi.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.