son haberler

Cevizdere Ayaklandı Çöpünüzü de Alın Gidin!

Yayınlanma Tarihi: 14 Ekim 2016 okunma

Cevizdere Ayaklandı Çöpünüzü de Alın Gidin!
Gündem
0

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Ünye’de yapılması planlanan, fakat yapılacak alan konusunda bir türlü karar varılamayan çöp ayrıştırma tesisi krizi sürüyor. Son olarak, Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Ünye Kent Konseyi tarafından, Cevzidere mevkiinde yapılmasına karar verilen çöp ayrıştırma tesisi, mahalle halkı ve sivil toplum örgütlerini ayaklandırdı.

copunuzu-de-alin-gidin-1Cevizdere halkının bugünkü eylemine destek olarak Ordu Doğa ve Çevre Koruma Derneği üyeleri, Ünye CHP İlçe Başkanı Ali Yalçın ve Prf. Dr Sait kapıcıoğlu’da katıldı.

Çöp ayrıştırma tesisi kurulmasına açtıkları pankartlarla tepki gösteren mahalle halkı adına konuşan Cevizdere Muhtarı Adem Çırpı, “Ordu Büyükşehir Belediyesinin değişik yerlerde çöp yeri yapma konusunda sıkıntılar yaşadı ve sonunda Ünye Kent Konseyi’nin de onayıyla, Cevizdere’de yapılmasına karar verildi. Fakat biz köy halkı olarak Cevizdere’de böyle bir pislik istemiyoruz. Çocuklarımız var, çevrede kirlilik yaratacak bu çöp. Şimdiden bunun önemlini almak istiyoruz. Hiçbir siyasi amacımız yoktur sadece çevre temizliği konusunda duyarlılıkla buradayız. Bizlere destek veren Prof. Dr. Sait Kapıcıpğlu’na, Sayın Ali Yalçın’a teşekkür ediyoruz.” dedi.

Bu Sorun Siyaset Üstü

copunuzu-de-alin-gidin-8Çöp tesisi kurulmasına tepki gösteren mahalle halkına destek veren Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Ali Yalçın ise, “Ben siyasi olarak hiçbir konuşma yapmayacağım. Çünkü bu alanda siyaset konuşmak ayrı bir tartışma konusu olur. Şimdi, Ordu Büyükşehir Belediyesi çöp yeri alanını belirlemek için çalışmalar içinde. İlki Eskikızılcakese’de yapıldı ve orada bu kadar sanayi yatırım olmadığı için oradan vazgeçildi. Benim önerim şu arkadaşlar, bu yörede yaşayan insanların olurunu alarak, çevre derneklerinin de katılımıyla bir komite oluşturulsun. Bu komite her şeyi en baştan başlatabilir. Ünye Belediyesi, ardından Büyükşehir Belediyesi, Kent Konseyi, buralar gezilerek, çöp yeri sorunu anlatılsın. Sizler de bu komiteye destek verin. Tüm bu işlemlerden sonra burası için bir karara varılsın. İlk önce yasal yolların tamamını en baştan başlayarak yapmalıyız.” dedi.

Cevizdere’ye Çöp Dökülemez, Sanayi Yapılamaz

copunuzu-de-alin-gidin-4Ünyeli Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu ise “Bu meseleye çevreci bir insan olarak baktığım için buradayım. Cevizdere havzası Ünye’nin mabedidir. Kent ormanı, anıt mezarları ile burası sit alanıdır. Burada daha önce organize sanayi yapılmak istendi, mahkeme kararıyla iptal edildi. Aynı kararda çöp dökülemez maddesi vardır. Hukuki sorunu bitmiştir. Cevizdere’ye çöp dökülemez, sanayi yapılamaz. Çöpünüzü de alın gidin!” diyerek tepkisini dile getirdi.

Günde 100 tır çöp gelecek buraya, diyen Kapıcıoğlu “Çimento sanayi bu çöpü yakacakmış. Ancak %15-20 sini yakacak. Gerisi ne olacak? Çöpü yakacağız derken Ünye’yi yakacaklar. Burada kesinlikle çöp istemiyoruz.” dedi.

Tarım Alanı Rant Alanına Çevriliyor

copunuzu-de-alin-gidin-5Cevizdere halkından Hüseyin Beşlioğlu ise, “Çevre kirliliğine sebebiyet veren bu tür oluşumlar hep Cevizdere’nin başına bela edilmek isteniyor. Bu Cevizdere’nin tarım alanından çıkarılıp rant alanına çevrilmek istendiği anlamına geliyor. Önceden organize sanayiyi kabul etmediğimiz için aynı çabayı sarf ettik ve başardık. Denizbükü köyünün bir kısmının 1. sınıf tarım arazisi olduğuna karar verildi. Buraya çöp dökmek son derece yanlış bir durumdur. Buraya çöp alanı yapılması için bir çivi dahi çakıldığı an gerekeni yapacağız. Hiçbir endişeniz olmasın. Cevizdere 1. Sınıf tarım alanıdır. Önceden buraya Altındere derlermiş. Sonrada adı Cevizdere oldu. Topraklarımız çok değerlidir. Son zamanlarda ülkemizde rant ekonomisi uygulanıyor. Taş ocağının üstünde mağara vardı. Bu mağarayı Çimento Fabrikası patlattı ve suç duyurusunda da bulunduk. Burası bizim vatanımız ama bizi buradan göç etmeye zorluyorlar. Buraya çöp alanı yapmak bu köydekilere gidin demek. Türkiye’deki bütün yargı yolları bittiği zaman Avrupa İnsan Hakları mahkemesine de gitmeyi göze alıyoruz. Biz çok kararlıyız. Bu oluşuma izin vermeyeceğiz.” dedi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.