son haberler

Deniz Ticaretine Ünye’den Yön Veren İkili

Yayınlanma Tarihi: 11 Mart 2016 okunma

Deniz Ticaretine Ünye’den Yön Veren İkili
Ekonomi
0

2000 yılında kurulan Mertcan Denizcilik, römorkör ve kılavuz kaptan ve palavar hizmeti ile 16 yılda Türkiye’de alanında ilk 5’e girme başarısını gösterdi. Cem Üreyener ve Necip Ataş tarafından kurulan Mertcan Denizcilik, 2015 yılı gelirler vergisinde rekortmenler arasına da girme başarısını göstererek istihdamın yanı sıra ülke ekonomisine de önemli katkı sağlıyor.

Deniz Ticaretine Ünye'den Yön Veren İkili 325 Römorkör ve birde3 bin 800 grostonluk kuru yük gemisi ile sektörün önemli aktörü haline gelen Mertcan Denizcilik, Türkiye’de sadece üç tanesinden biri olan yangın söndürme tertibatlı römorkör ile Ünye Limanı’na gelen gemilere yön veriyor.

Karadeniz limanlarında faaliyet gösteren ve alanında Türkiye’nin en büyükleri haline gelen Mertcan Denizcilik, 16 yılda tarihi bir başarıya imza atmanın haklı gururunu yaşıyor.

Bu röportajda bir Ünyeli olarak göğsümüzü kabartan genç işadamları Cem Üreyener ve Necip Ataş’ın sektörde ki başarısını bulacaksınız. 25 deniz aracı ile Türkiye’nin römorkör ve kılavuz kaptan hizmetlerinde ilk 5 şirketi arasında yer alan Mertcan Denizcilik’in 16 yılını şirketin kurucuları Cem Üreyener ve Necip Ataş’a sorduk.

Tersane’den Römorkör Hizmetlerine

Cem Üreyener, 2000 yılında gemi acentesi kurarak denizcilikle tanıştıklarını belirterek, “Gemi acenteliği yapmak zaten bizi gemi ve limanla tanıştırdı. Kardeşim denizci, 2. kaptanlığa kadar deniz sektöründe çalıştı. 2005 yılında tersaneye girdim. Tersanede tekne nedir? gemi nedir? Römorkör nedir? nasıl yapılır ? nasıl işler? nasıl çalışılır? bunları öğrendik. Tersanede çalışırken deniz ticaret ile ilgili acentelik işini sürdürdüm. Tersane ve acentelik serüveni ile girdiğimiz sektörde şimdi birçok limanda römorkör ve kılavuz kaptanlık hizmeti verir duruma geldik” dedi.Deniz Ticaretine Ünye'den Yön Veren İkili 2

Asker’den Kaptanlığa

Necip Ataş, namı diğer Necip Kaptan denizcilikle Asker’de tanışanlardan. Bahriye olarak gemide askerliğini yaparken, askerlik sonrası gemi adamı olarak başlayıp 12 yıl ulusal ve uluslar arası denizlerde çalıştıktan sonra Kaptan olarak Ünye’ye dönmüş. Ünye Limanı’nda Belediye Liman İşletmesi’ni kuranlardan biri olan Necip Kaptan, bir süre kurum adına çalıştıktan sonra Mertcan Denizcilik ile özel sektöre giriş yapıp bugünlere geldiklerini belirtiyor.

Kazandığımızı Denize Yatırdık

Römorkör ve Kılavuz Kaptanlık hizmetine 2005 yılında Tirebolu Limanı’nda başladıklarını anlatan başarılı ikili, “2000 yılında kurdukları Mertcan Denizcilik Şirketinin 2005 yılına kadar sektörde piyasa araştırması ve dar bir çerçevede faaliyet gösterdiğini ifade eden başarılı ikili, “Yaptığımız araştırmalar neticesinde bölgede faal olan limanlarda Römorkör ve Kılavuz Kaptan açığını fark ettik. piyasada ki boşluktan yola çıkarak ilk römorkör’ümüzü satın aldık ve sektöre fiilen girmiş olduk. İlk aldığımız römorkörle Ünye Limanı’nda değil Tirebolu Limanı’nda hizmet vermeye başladık. Daha sonra aynı hizmeti Espiye Limanı’nda vermeye başladık. Kazandığımızı hep yatırıma harcadık. İş hacmi büyüdükçe bizde deniz araçları sayımızı artırdık. Bugün Karadeniz’de Samsun’dan Hopa’ya, Haliç’ten İzmit Körfez geçişine bir çok liman ve deniz inşasında hizmet vermekteyiz”

2012 Yükseliş Yılı Oldu

2012 yılı sonrasında çok daha hızlı bir büyüme sağladıklarını ve bu büyümede de sektörde oluşan boşluktan kaynaklandığını dile getiren Üreyener Ve Ataş, “2012 yılından sonra sektörde var olan açıkları görerek bu yönde yatırım yaptık ve şirketimiz çok hızlı büyüdü. Karadeniz dışına çıkışımız da ilk Deniz Ticaretine Ünye'den Yön Veren İkili 5olarak Akdeniz’de Antalya’ya oldu. Burada Opet’in akaryakıt aktarma istasyonunda römorkör ve deniz servis hizmetine başladık. Tabi sektörde var olan talep doğrultusunda gerekli araçlar alımını sürdürdük. Şirket olarak Trabzon Aytemiz akaryakıt aktarma istasyonu, Haliç Metro Hattının kurulması çalışmalarına, Maltepe Dolgu alanının oluşturulmasında ve yine halen devam eden Haliç Metro Hattı dubai port çalışmalarında yer aldık. Yine halen devem eden ve İstanbul ile İzmir arasını 3,5 saate indirecek Otoyol’un İzmit Körfez geçişinde de deniz araçlarımız ve personelimiz hizmet vermekte.

Ünye Limanı, Güvenli Limanlar Arasında

Limanların uluslar arası standartlara göre güvenli liman olabilmesi için Römorkör ve kılavuz kaptanlık hizmetinin verilmesi gerektiğini ifade eden genç işadamları, “2014 yılında Ulaştırma bakanlığının bize verdiği yetki doğrultusunda Ünye Limanı’nda Römorkör ve Kılavuz Kaptan teşkilatını kurduk. Böylece Ünye limanı da uluslar arası güvenli limanlar arsasına girmiş oldu”.

Türkiye’de İlk 5

“Türkiye genelinde biz deniz araç gereç sayısı olarak 15 firma arasında ilk 5 ‘in içindeyiz. 25 adet deniz aracı var. Bunların en büyüğü 3 bin 800 grostonluk bir kuru gemisidir. Diğerleri ise Römork, duba, servis motoru ve iş makinesinden oluşuyor. Şirketimiz envanterinde yer alan 25 deniz aracında 60 personel istihdam edilmekte. Personelin hepsi özel yetişmiş elemanlardan oluşuyor. Römorkör hizmetinin yanı sıra Kılavuz Kaptan olarak hizmet verdiğimiz her limanda 2 tane Kılavuz Kaptan görev yapıyor”.

NECEM Sayısı 25

Deniz araçlarına verilen Necem’in anlamını da anlatan başarılı ikili, “Mertcan Denizcilik iki ortaklı bir şirket. NECEM adı da Necip ve Cem’in birlikte kullanılması ile ortaya çıktı. NECEM adlı deniz araçları 2005’te 1 iken, bugün 25 adet. NECEM adlı deniz araçları Türk ve Uluslararası denizlerde Türk bayrağı dalgalandırarak seyir sefer halinde”Deniz Ticaretine Ünye'den Yön Veren İkili 4

Türkiye’deki Üç Römorkörden Biri Ünye Limanında

Ünye Limanı’nda 2014 yılından bu yanan römorkör ve kılavuz kaptanlık hizmeti verdiklerini hatırlatan Başarılı İşadamları Üreyener ve Ataş, “Yangın söndürme özellikli Türkiye’deki 3 römorkörden biri olan NECEM 14 ile Ünye Limanı’nda hizmet veriyoruz. Son olarak satın aldığımız deniz aracı bu. Vouyt sistemde çalışan, römorkör hizmetinin yanı sıra da yangınlara müdahale edebilme özelliği olan bir araç. Haydarpaşa garının yandığı sırada denizden bu tür araçlarla müdahalede bulunulmuştu. Bizde Ünye limanının yeni projelerle beraber büyüyeceğini düşündüğümüz için şimdiden yatırımlarımızı yaptık. Şuan ki mevcut hali ile Ünye limanına fazla ama gelecekte ki yatırımları düşünerek römorkörü getirdik. Bu Vouyt tipi bir pervane sistemi, yangın söndürme özelliği ve yerinde 360 derece manevra kabiliyeti olan römorkördür. Biz Ünyeliyiz Ünye limanı bizim diye görüyoruz, buradan hareket ettik ve en iyisinin Ünye’de olmasını istedik”.

Liman Büyürse Ünye’de Büyür

Liman’ın büyültmesinin Ünye için çok önemli olduğunun altını çizen genç işadamları, “Ünye limanının belli bir projesi var, bu proje kamuoyuna duyuruldu. Yeni proje hayata geçmesi halinde Ünye Limanı Karadeniz’deki limanların en büyüğü olacak. Ünye ekonomisine ve sanayisine önemli katkı sağlayan liman, büyütülmesi halinde katkısı da çok büyük olacaktır. Liman yatırımı doğru bDeniz Ticaretine Ünye'den Yön Veren İkili 6ir projedir ve bir an önce hayata geçmesi sadece Ünye değil bölge için önemlidir”.

Vergi Rekortmenleri Arasında

2000 yılında temelleri atılan ve 16 yılda Türkiye’nin ilk 5 firması arasına girmeyi başaran Mertcan Denizcilik, gelir vergisi dalında vergi rekortmenleri arasına girerek hem istihdam hem de ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdürüyor.

Bizde bu genç işadamları Cem Üreyener ve Necip Ataş’ı başarılarından ötürü tebrik ediyor, ilerleyen yıllarda belirledikleri yeni hedefleri gerçekleştirerek sektörde Türkiye’nin lideri olmalarını temenni ediyoruz…

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.