son haberler

Faturalara Yeni Çöp Vergisi

Yayınlanma Tarihi: 6 Ocak 2016 okunma

Faturalara Yeni Çöp Vergisi
Gündem
0

Ünye Belediyesi, 2016 yılının ilk meclis toplantısında aldığı kararla vatandaşın su faturasına, Çevre Temizlik Vergisi’nin (ÇTV) ardından, evsel katı atıkların toplanmasına ilişkin yeni bir vergi daha ekledi.

Faturasında bugüne kadar ÇTV adı altında çöp vergisi ödeyen vatandaş, ÇTV vergisine ilaveten evsel katı atıkların toplanması adı altında yeni bir vergi daha ödemeye başlayacak.

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, “Aldığımız karar ile ayrıştırma tesisine götürülecek olan çöplerin, kirletenden alınması ile ilgili yasal düzenlemenin bir mecburiyeti olarak uyguluyoruz. Bununla ilgili Altınordu, Fatsa ve Ünye aynı rakamlarla bir çalışma yürütüyoruz” dedi.

Faturalara Yeni Çöp Vergisi 2Ünye Belediye Meclisi’nin aldığı karara göre, Ünye’de bulunan mesken su abonesinden aylık 6 TL; sıhhi müesseselerden, umuma açık gayri sıhhi müesseseler, oteller, ilk ve ortaokullar, özel okullar, liseler, üniversiteler, özel dershane, etüt merkezleri metrekare, yatak ve öğrenci sayısına göre belirlenecek olup katı atık toplama ücreti olarak yılda iki taksitle ödenmesi kabul edildi.

Çöp Ayrıştırma Tesisinin Büyütülmesi Gerekiyor

Çamyar açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü; “Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığımız evsel katı atıkların bertarafı ile ilgili ciddi bir çalışma yürütüyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ile bir toplantı gerçekleştirdik. OYAK Çimento Genel Müdürü Ordu’ya gelerek yanabilecek malzemelerin ayrıştırıldıktan sonra Ünye Çimento’da yakılması için bir protokol imzaladı. Altınordu ilçesinin çöpünün bir kısmı Ünye Çimento’da yakılıyor. Diğer yandan bu tesisin büyütülmesi için yatırım gerekiyor.

Ünye ve Fatsa Arasında Ayrıştırma Tesisi Kuracaklar

Genel Müdürümüzle Ünye Belediyesi’nde yaptığımız toplantıda 3 Milyon Euro’luk bir yatırım yapacaklar. Bu yatırımı da 2016 yılının ekim ayına kadar bitirmiş olacaklar. Bununla ilgili olarak ise Ünye ile Fatsa arasındaki bir noktaya ayrıştırma tesisi kuracaklar. Bu tesisinde kurulması Ekim ayına kadar tamamlanacak. Böylelikle Ünye’nin ve Fatsa’nın çöplerini ayrıştırma tesisine götüreceğiz, ayrıştırma tesisinde geri dönüştürülebilir olanlarla, yanabilir olanlar ayrılacak. Yanabilir olanlar Ünye Çimento Fabrikası’na gidecek.

Ünye’de Çöp Alanının Rehabilitesi Yapılacak

2016 yılı içerisinde Akçay’a çöp dökmemekle ilgili bir irade var. Çınarsuyu’nu da Büyükşehir devir aldılar. Çöpün döküldüğü alanın rehabilitasyonu yapılacak. Orası turizme kazandırılmış olacak.”

Kirleten Parayı Ödeyecek

Evsel katı atık toplama ücretinin kullanımı ile ilgili bilgiler veren Başkan Çamyar; ”Aldığımız karar ile ayrıştırma tesisine götürülecek olan çöplerin, kirletenden alınması ile ilgili yasal düzenlemenin bir mecburiyeti olarak uyguluyoruz. Burada her bir otelden ve hastaneden yatak kapasitesine göre, evden ise meskene göre, iş yerinden metrekaresine göre bir çalışma yürütülmesi gerekiyor. Bununla ilgili Altınordu, Fatsa ve Ünye aynı rakamlarla bir çalışma yürütüyoruz.”

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.