son haberler

Kazı Çalışmalarında İnsan Kemikleri Çıktı

Yayınlanma Tarihi: 28 Mart 2016 okunma

Kazı Çalışmalarında İnsan Kemikleri Çıktı
Gündem
1

Ünye’de doğalgaz çalışmaları sırasında yapılan kazılarda insan kemikleri çıktı. Geçmişte mezarlık olarak kullanılan bu alanda bulunan insan kemikleriyle ilgili herhangi bir önlem alınmadığı gibi, kemikler kazılan toprak yığınıyla beraber kenara kaldırılıp kapatıldı.

Kazı Çalışmalarında İnsan Kemikleri Çıktı 2Ünye Müftüsü Vedat Başsan; “Herhangi bir sebepten dolayı mezarın taşınması işleminin yapıldığı gibi, insana olan saygıdan dolayı kemiklerin toplanılarak uygun yerde mezar kazılıp defin edilmesi gerekir. Toprak kazıldıktan sonra ortaya çıkan kemikleri gördükleri halde işlerini bitirdikten sonra tekrar geri kapatılması yanlış bir uygulamadır.” dedi.

Ünye’nin hayalini süsleyen ve gündeminde olan doğalgaz çalışmaları, 2014 yılında Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Ünye Belediyesi Başkan Yardımcıları Murat Ocak ve Erhan Eren, AKSA Doğalgaz firması yetkilileri, daire amirleri ve vatandaşlar katılımı ile Çınarlık mahallesinde başlamıştı. Doğalgaz çalışmaları ilk etapta Saca, Saraçlı ve Çınarlık Mahallelerinde başlayıp Saray Caddesi ve Niksar Caddesi’nin ardından şimdi de Hükümet Caddesi’nde devam ediyor.

Kaledere Mahallesi Hükümet Caddesi Büyük Camii önünde geçmişte mezarlık olarak kullanılan ve şu an cadde olan alanda doğalgaz kazı çalışmaları sırasında işçiler insan kemiğine rastladı.

Kazılarda çıkan kemiklerle ilgili herhangi bir önlem alınmadığı, kemiklerin öylece kazılan toprak yığınıyla beraber kenara kaldırılıp kapatıldı.

Vatandaşlar, yapılan bu çalışmalar kapsamında tarihi ve aynı zamanda manevi değeri olabilecek bu kemik kalıntılarına yetkililerin duyarsız kalmasını eleştirdi.

Ünye Müftüsü Vedat Başsan yaptığı açıklamada, kazı çalışmaları sırasında çıkan insan kemiklerinin İslami inanışa göre toplanıp bir mezara defnedilmesi gerektiğini söyledi.

Başsan, “Ünye eski bir yerleşim merkezi ve yapılan kazı çalışmalarında bu tarz şeylerle karşılaşılabilir. Böyle bir durumda ise şu yapılmalıdır. Herhangi bir sebepten dolayı mezarın taşınması işleminin yapıldığı gibi, kazılarda çıkan kemiklerin toplanılarak insana olan saygıdan dolayı uygun yerde mezar kazılarak defin edilmesi gerekir. Toprak eşildikten sonra ortaya çıkan kemikleri gördükleri halde işlerini bitirdikten sonra tekrar geri kapatılması yanlış bir uygulamadır” dedi.

 

Kaynak; Ünye Kent

1 Yorum

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.