son haberler

Prof. Dr. Karagöz; “İl Olmak Ünye’nin Hakkıdır”

Yayınlanma Tarihi: 20 Haziran 2023 okunma

Prof. Dr. Karagöz; “İl Olmak Ünye’nin Hakkıdır”
Gündem
0

Ünye Sanat ve Kültür Derneği (ÜNSAK) tarafından Prof. Dr. Rıza Karagöz’ün katılımıyla “Osmanlı döneminde Ünye” konulu bir konferans düzenlendi.

Ünye Kültür ve Sanat Derneği (ÜNSAK) Başkanı İsmet. Küçükoğlu’nun Prof. Dr. Rıza Karagöz’ün özgeçmişini özetlediği konuşmasının ardından gerçekleşen konferansı Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı’nın ile beraber çok sayıda Ünyelinin dinledi

Yeni ve Yakınçağ Osmanlı Tarihi uzmanı olan Prof. Dr. Rıza Karagöz, Yalı Kilisesinde düzenlenen konferanstaki konuşmasının başında, son zamanlarda il olmak üzere girişim yapan Ünye’nin bu talebinin Osmanlı Kaynaklarına göre kayıtlı çok sayıda belgeye dayalı olarak haklı bir gerekçesi olduğunu belirterek Ünye Sancağının Osmanlı döneminde çok önemli bir Merkez olduğunu söyledi.

Osmanlı döneminde yıllarca Sancak Beyliği olarak çeşitli merkezlere bağlı olmasına rağmen Ünye vilayetinin tarihteki değerinin çok daha özel olduğunu ve Osmanlı arşivlerinde mevcut olan 30 bine yakın belgede bunların görülebileceğini belirten Prof. Dr. Rıza Karagöz, Ünye’nin il olması konusundaki haklı talebi karşılanabilmesi için öncelikle Ünyelilerin akademik manada çalışmalar yapması gerektiğini, bilim insanlarının desteğiyle bu gerekçeleri belgelendirmelerinin önemli olduğunu söyledi.

İl olmanın Ünye’nin hakkı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karagöz, özellikle yapımı devam eden Ünye- Akkuş- Niksar karayolunun Sivas’la bağlantılı olarak Ünye’nin gelişmesinde önemli katkı vereceğini sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Karagöz, konferansta Canik Sancağı’nın idari ve sosyal tarihi, Caniklizade ve Hazinedarzadeler gibi bölgenin Osmanlı dönemindeki büyük yerel hanedanları üzerine yapmış olduğu araştırmalardan örnekler sundu.

Konferans karşılıklı soru ve cevaplarla tamamlandı. (HABER: Mehmet Emin Danış)

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.