son haberler

Sarıkahraman Ekibiyle 2015’i Değerlendirdi

Yayınlanma Tarihi: 19 Aralık 2015 okunma

Sarıkahraman Ekibiyle 2015’i Değerlendirdi
Gündem
0

Ünye Ziraat Odası Başkanı OSman Sarıkahraman, oda çalışanlarını yanına alarak 2015 değerlendirmesinde bulundu. Sarıkahraman yaptığı değerlendirmede toprak tahlilinden mazot gübre desteğine, ZOBİS sisteminden yöresel meyve satışlarına kadar bir çok konuya değindi.

Sarıkahraman yaptığı açıklamada ilk olarak mazot gübre desteğiyle ilgili kayıtların sürdüğünü bleirterek; “Bildiğiniz gibi 2015 yılının sonuna doğru geliyoruz, bizde Ziraa Odası olarak bu yıl içerisinde neler yaptık, neler yapmaktayız, üreticilerimiz nelere dikat etmek durumundalar sizlerle paylaşmak istiyorum. Bildiğiniz gibi 2016 mazot gübre desteği başvuruları 2015 yılına alınmıştı. 2015 yılı dahil 2016 yılının Haziran 1’ine kadar işlemlerimiz devam ediyor. Bu işlemlere bugün itibariyle yaklaşık 10 bin kişi kadar çiftçimiz başvurmuş ve yaklaşık 5 bin çiftçimiz daha başvuru yapacak anlamına geliyor.  2015 yılındaki alan bazlı gelir desteği başvuruları ise, yılbaşından sonra başvuru yapılacak. Burada biraz vatandaşımızın kafası karışıyor ama bize gelirlerse elimizden geldiğince yardımcı olacağız onlara” dedi.

ZOBİS’le Üretici Rahatlayacak
ZOBİS sistemiyle birlikte artık üreticinin oda içinde yapacağı işlemlerde diğer kurumlara gitmelerine gerek kalmayacağını belirten Sarıkahraman; “Bizim için Ziraat Odalarının işlevsel hayatını çok daha rahatlacak olan ZOBİS adını verdiğimiz Ziraat Odaları Birliği İşlem Sistemi. Artık tapu dairesini, nufüs dairesini, belki tarım ilçe müdürlüğünü rahatsız etmeden ve onları rahatlatıcı olacak şekilde bir sistem olacak bizim için. Bu kapsamda aktif 14 bin çiftçimizin 2 bin kadarı kaldı ve bunuda yılbaşından sonra planlamayı düşünüyoruz. Bize avantajı ne olacak dersek, çiftçi bize geldiğinde sizin sözleşmeniz bitti tapudan şu evrakı, ilçe tarımdan bu evrakı alın demeyeceğiz. Bizde burada sistem gereği çiftçinin ne ihtiyacı varsa bize kayıtlı onları görebilecek ve tek elden çiftçinin ihtiyacını halletmiş olacağız” dedi.

Toprak Tahlilinde %50 Artış
Yöresel meyve ve tahlil konularında da açıklamalarda bulunan Başkan Sarıkahraman, açıklamalarını şu ifadelerle sürdürdü; “Bir diğer konumuz 2 yıldır yöresel meyveleri geliştirme adına bir dizi çalışmalarımız olmuştu. Yerli karpuz elması, kavak elması, batum şekeri armutu, Ünye beyaz üzümü bunları yarı bodur ağaçların üzerine yaparak meyvenin olgunluğunda yeri dökülüp ziyan olmasını önlemek adına yaptığımız çalışmalar olumlu sonuç verdi. Hatta bu sene ürün bile verdi. Bunların yanında yöreye uygun üretici isteği doğrultusunda kendi ihtiyacını giderecek doğrultuda bahçesinde, balkonunda mandalina, limon, portakal bunlarıda Rize’den İl, İlçe Tarım Müdürlüklerinin yardımlarıyla oradan yöremize uygun fideler getiriyoruz. Bunların dışında vatandaşın arzusu doğrultusunda Deveci Armut, Napolyon Kiraz, Çepni Ceviz fideleri getirmeye çalışıyoruz. Toprak tahlili konusunda ise 2014 yılında 500 kadar tahlil yaptırılırken, 2015 yılında %50 artış olarak 750 kadar toprak tahlili yaptıran oldu.

Fındıkta Tek Dal Sistemi İçin Çalışıyoruz
Son olarak belki 1, 2 yıl zaman alacak ama üzerinde titizlikle çalıştığımız tek dal fındık çalışması var. Odamız adına bir kısım fide getirdik ve kendi adımıza kiraladığımız bir yerde onları diktik ve dikmeye de devam ediyoruz. Aşılayacağız, yerli palaz fındığımızı, yağlı fındığımızı, üst kısımlarda don ile mücadele eden bölgelere çakıl fındığımızı aşılayacağız. Bununda üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Uyum süreci ile ilgili bir şey söylemek için erken, verim alıp alamadığımızı zamanla göreceğiz. Çok değerli Ziraat Mühendisleri, profesörlerden yardım alıyoruz. Ben çiftçilerimiz adına 2015 yılının önceki yıllara oranla iyi geçtiğini düşünüyorum ve 2016 yılının daha iyi geçmesini diliyorum.”

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.