son haberler

Ünye Belediyesi Antalya’dan Ödülle Döndü

Yayınlanma Tarihi: 20 Kasım 2016 okunma

Ünye Belediyesi Antalya’dan Ödülle Döndü
Gündem
0

Tarihi Kentler Birliği tarafından 15 yıldır düzenlenen, ‘Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nın ödül töreni YAPEX Restorasyon Fuarında yapıldı. Ünye Belediyesi ise Kadılar Yokuşu Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım Projesi ile yarışmada en iyi uygulama ödülüne layık görüldü.

img_6452Her yıl restorasyon ve yapı sektörüyle, tarihi belediyeleri, akademisyenleri ve uzmanları bir araya getiren fuar kapsamında düzenlenen ‘Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’na 47 belediye 83 proje ile katıldı. Yarışmaya katılan belediyelerin ödül aldığı koruma projeleri YAPEX Fuarındaki Yarışma Sergisinde katılımcılarla paylaşıldı.

Törende kültürel miras ve işlevlendirmenin önemini belirten Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, “Tüm kesimleri bir araya getirmeyen bir ulus yarınlarını güçlü kılamaz. ÇEKÜL Vakfının 26 yıldır vurguladığı kamu-yerel-sivil-özel işbirlikleri artık kurulmaya başladı. Ne yaparsak yapalım kültüre pay ayırmak zorundayız. Özel sektör de dahil olmak üzere önceliğimiz kültür olmalıdır. 6 yıldır Antalya’da düzenlediğimiz YAPEX Restorasyon Fuarının boyutu her geçen gün artıyor. Bu toplantılarda aklımızı, beraberliğimiz ve mutluluğumuzu paylaşıyoruz. Tarihi Kentler Birliğinin 15 yıldır devam eden ‘Özendirme Yarışması’na ilk başladığımızda koyduğumuz hedefler çok da anlaşılmamıştı. Ama şimdi ismini antalya-odul-4neden ‘Özendirme Yarışması’ koyduğumuz aldığımız sonuçlardan ve yerel yönetimlerin kültürel miras alanında yürüttükleri başarılı çalışmalardan anlaşılıyor. Anadolu topraklarındaki bu büyük kültürün sahibi olduğunu yerel yönetimler fark etmeye başladı. Bu nedenle hemşerilik kültürünü hatırlayanlar kentlerini geleceğe taşıyabilir. ‘Yurdumuz’ diyebilmek için önce yurttaş olmak gerekir” dedi.

Tarihi Kentler Birliği Özendirme Yarışmasına katılımın her geçen yıl daha da arttığını söyleyen Tarihi Kentler Birliği ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise, “Katılan projelerdeki düzey artışı bizi mutlu ediyor. YAPEX Restorasyon Fuarı ve her yıl düzenlediğimi ‘Özendirme Yarışması’ belediyelerimizin koruma bilincini geniş kitlelere yayılmasına vesile oluyor. antalya-odul-8Türkiye’de Tarihi Kentler Birliği üyelerimizle birlikte kültürel mirasımızı yaşatmak için 16 yıldır çalışıyoruz ama Halep, Şam ve Bağdat gibi tarihin mirasın yoğun olduğu komşularımızdaki savaş ve yıkımlar bizleri derinden etkiliyor. Bu yıkımın en kısa zamanda sona ermesini gönülden diliyoruz” diye konuştu.

antalya-odul-2Törende Kadılar Yokuşu Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım Projesi ile en iyi uygulama ödülünü Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar aldı. Ödül töreninde bir açıklama yapan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, “Tarihimize yaptığımız, geleceğimize yaptığımız yatırımdır. Çünkü o dönemde o eserlerin içerisinde nice yaşanmışlıklar var. Her bir taşını koyarken ayrı bir duyguyla hareket ettik. Bu kentin en az 50-60 yıl yani uzun bir süre bu eserler kalsın ve bizim dönemimizde bu eserler restore edildi diyebilmek için ciddi şekilde ekibimizle birlikte çalışıyoruz. Daha önce Yalı kilisemizde yaptığımız çalışma en iyi uygulama ödülüne layık görülmüştü. Saray Hamamımız Haziran 2017 gibi faaliyete geçmiş olacak. Müze evimiz ise Türkiye’de ender müzelerden biri haline geldi. Bugün de burada Kadılar Yokuşunda ki çalışmalarımız en iyi uygulama ödülüne layık görülmüş oldu. Devamında bakıldığında da bakırcılar arastamız ve o bölgede projesini bitirdik, ihale aşamasındayız ve orada çömlekçilik sanatının icra edileceği bir alan inşa edeceğiz. Yine devamı noktasında da Kefeli Han’ı restore etmiş olacağız. Biraz öncede Müzeler Genel Müdürümüzle görüştük. Önümüzde ki hafta da Ankara’da görüşeceğiz ve Ünye Kalemizde kazı çalışmalarına hız vereceğiz” dedi.

antalya-odul-7“Kültür Sarayının Proje İhalesi Bu Ay İçerisinde EKAP’a Girilmiş Olacak”

Yapex Antalya ödül töreninde Kültür Saraylarından Sorumlu Dair Başkanı’nın kendisini aradığını söyleyen Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, bir müjde de verdi. Başkan Çamyar, Ünye Kültür Sarayı’nın proje ihalesinin bu ay içerisinde EKAP sistemine gireceğini söyledi. Proje ihalesinden hemen sonra ise yapım ihalesi yapılacak.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.