son haberler

Ünye, Japonya’nın Acısını Paylaştı

Yayınlanma Tarihi: 8 Ağustos 2015 okunma

Ünye, Japonya’nın Acısını Paylaştı
Gündem
0

Japonya’nın Hiroşima kentine atom bombası atılmasının 70. yılı nedeniyle, Ünye’de anma töreni düzenlendi.

Ünye Burunucu Mevkii’ndeki Türk Japon Dostluk Anıtı önünde düzenlenen törene; Ünye Türk-Japon Dostluğu ve Ertuğrul Firkateyni Şehitleri Derneği üyeleri, CHP Ünye İlçe Başkanı Orhan Bodancı ve parti üyeleri, Atatürkçü Düşünce Derneği Ünye Şube Başkanı Ali Rıza Ateş ve dernek üyeleri,  Ünye’nin Dünkü Çocukları Derneği ve vatandaşlar katıldı.

ABD, 6 Ağustos  1945 tarihinde sabah saat 08:15’te Enola Gay adlı tarihin ilk atom bombasını Hiroşima üzerine bıraktı. Yaklaşık 45 saniye sonra bomba Shima Hastanesi’nin 570 metre yukarısında infilak etti. İnsanlık tarihinin en korkunç saldırısı olarak nitelendirilen Hiroşima için Ünye’de düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.

Programda günün önemine ilişkin açıklamalarda bulunan Ünye Türk-Japon Dostluğu ve Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Derneği Başkanı Prof. Dr.  Sait Kapıcıoğlu; “Biz Türk-Japon dostu bir dernek olarak ve hümanist düşünceli birer insan olarak bu felaketi lanetliyoruz, affetmiyoruz, her zaman anacağız. Dünya’da böyle bir felaket yaşansın istemiyoruz” dedi.

Sait Kapıcıoğlu açıklamasında; “1945 yılında ABD Japonya’nın vatansever mücadelesi ile baş edemeyince Alman bilim adamlarının yaptığı atom bombasını 6 Ağustos günü saat 08:15’de Hiroşima bombasını attı. İşe giden insanlar, okula giden öğrenciler daha fazla zarar versin diye sabah 08:15’de Hiroşima bombası atıldı. Bomba şehrin yerden 650 metre yüksekliğinde, bir hastanenin üstünde bomba patladı. Isı bir milyon dereceye yükseldi, basın, toz, duman, çığlık yok, 18 saniye içerisinde 70 bin insan öldü. Daha sonra Nagazaki ile birlikte ve hastalananlarla birlikte 250 bin insan yaşamını yitirdi. Biz Türk-Japon dostu bir Dernek olarak ve bir insan olarak hümanist düşünceli bire insan olarak bu felaketi lanetliyoruz, affetmiyoruz, her zaman anacağız, Dünya’da böyle bir felaket yaşansın istemiyoruz” diye konuştu.

Nazım Hikmet’in, Hiroşima’ya atılan atom bombasıyla yaşamını yitiren bir kız çocuğu için yazdığı şiiri okuyan Ünye Türk-Japon Dostluğu ve Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Derneği Üyesi Bilgin Hasdemir ise konuşmasında; “Kız Çocuğu, Nazım Hikmet tarafından yazılmış bir şiirdir. Hiroşima’da Atom bombasıyla yedi yaşındayken öldürülen bir kız çocuğunun on yıl sonraki barışa çağırışını anlatmaktadır. Savaş karşıtı bir mesaj olarak büyük başarı kazanmış ve birçok sanatçı tarafından bestelenmiştir bu şiir. Sadako Sasaki anısına yazılmıştır. Atom bombası, Sadako Sasaki 1 yaşındayken Hiroşima’ya atılmıştı. 10 yıl sonra, Sadako lösemiye yakalandı. Turnalar katlamaya başladı, çünkü kağıttan bin turna kuşu efsanesi der ki: Bir insan hastalanınca kağıttan 1000 turna yaparsa, bunu gören tanrılar o kişiyi sağlığına kavuşturacaktır. Bunu bilen Sadako. Hastalığını cesaretle karşılayıp turnaları katlar ve konuşur turnalarıyla, “Kanatlarınıza huzur yazacağım. Böylece tüm dünyada uçabileceksiniz. “Ama Sadako,ne yazık ki 644.(altı yüz kırk dördüncü)turnayı katlarken ölür. Hiroşima’da Sadako için bir anıt yapılır ve ABD’deki Seattle Barış Parkı’na bir heykeli dikilir. Şiirde 7 yaşında olduğu uyumlu olması için yazılmıştır. Sadako aslında 11 yaşında ölmüştü” dedi.

Program, Ünye Topyanı Mevkii’nden Cumhuriyet Meydanına kadar, bir daha aynı acıların yaşanmaması için sloganlar ve pankartlar atılarak yürüyüşle son buldu.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.