son haberler

Ünye OSB’ye Yeni Engel Kamulaştırma

Yayınlanma Tarihi: 23 Mart 2017 okunma

Ünye OSB’ye Yeni Engel Kamulaştırma
Gündem
0

Ünye’nin yıllarca gündemini meşgul eden ancak bir türlü kurulamayan Organize Sanayi Bölgesiyle ilgili son olarak Killik bölgesinde ki belirlenen arazide kamulaştırma aşamasına gelindi. Ancak bölgede ki arazi sahiplerinin aklından geçen rakamların yüksek olduğu telaffuz edilmeye başlayınca duruma ilişkin ilk uyarı Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Durmuş Zor’dan geldi. Zor yaptığı uyarıda, arazi fiyatlarının yüksek olması durumunda Cevizdere’de yaşanan durumun aynısının Killik havzasında da olabileceğini ifade etti.

Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyeleri, 9. Meslek grubu olan elektronikçiler, telefon satıcıları ve kırtasiyeciler ile kahvaltıda bir araya geldi. Programda açıklama yapan ÜTSO Başkanı Durmuş Zor, Killik bölgesinde kurulması planlanan ve kamulaştırma aşamasına gelinen arazilerle ilgili fiyatlar konusunda bir önceki sorunların yaşanmaması için uyarıda bulundu.

Kahvaltı sonrası OSB konusunda açıklamada bulunan ÜTSo Başkanı Durmuş Zor; “OSB’nin olmayışını her fırsatta dile getirdik ve kurulması için gayret gösterdik. OSB’nin kurulmasına katkı veren tüm aktörlerle birlikte olduk. Bugün çimentonun bulunduğu bölgede Organize Sanayinin kurulamayıp kalkmış olması, Killik bölgesinde OSB’nin işaretlenmesi ve orada kurulum çalışmalarının başlamış olması bir kazançtır. Bugünlerde orası için bir değer tespiti yapılmaktadır. Altını çizerek söylemek istiyorum, eğer çimento havzasında ki gibi kamulaştırma bedeli olarak 70-80 bin TL insanların aklından geçiyorsa o akıllarından geçen rakamları değiştirsinler. Devlet 70-80 bin TL vermek suretiyle Killik bölgesinde arazi kamulaştırması yapmaz, yapamaz. Eğer yapacak olsaydı Killik’ten en az 5 kat daha değerli olan Liman mevkiinin hemen karşısında ki Cevizdere havzasında ki OSB yerini kamulaştırırdı. Şimdilerde duyuyoruz insanlar 70-80 bin TL gibi düşüncelerde. Ben açık söylüyorum, öyle bir değer yok. Kamulaştırma yapılmak istenen yerlerin iki kilometre ilerisinde 10-15 bin TL değerinde fındık bahçeleri var. Eğer insanlar böyle yüksek rakamlar üzerinde dururlarsa sadece süreci uzatırlar ve sonuçta OSB yapılamaz vaziyete gelir.

“Yüksek Rakam Çıkarıldığı Zaman İş Başlamadan Biter”

“Hani altın yumurtlayan tavuk derler ya işte o tavuk henüz ortada yok, şu anda civciv bu. Tavuğu kesseniz yine tavuk sahibi oldum dersiniz ama bu daha civciv. Yani bugün sadece adı olan ama kamulaştırma ve devamında hiçbir işlemin yapılmadığı yerde çok yüksek rakam çıkarıldığı zaman iş başlamadan biter. Hâlbuki o bölgede arazisi olan insanlar şunu düşünmeli, biz çoluk çocuğumuzla geleceğimizle OSB kurulması halinde burada işsizliğe çare olacak. 3-5 bin insan burada iş sahibi olacaktır. Onlar üzerinden para kazanacağız ve geçineceğiz. Yoksa eldeki arazi değerinin 3-5 katı şeklinde satılması düşünülüyorsa emin olun sadece civcivle kalırlar. Sonuçta civcivleri büyümez ve ölür. Bu benden sadece bir uyarıdır. Ben Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı olarak ve aynı zamanda OSB’nin Yönetim Kurulu üyesi olarak bu uyarıyı yapmak zorundayım” dedi.

Oda lokalinde gerçekleştirilen kahvaltı programına meslek grubu üyeleri ve yönetim kurulunun yanı sıra İŞKUR müdürü Recep Özcan ve SGK Müdürü Erdem Esentürk katıldı.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.