son haberler

Ünye Ziraat Odası, 2015’i Değerlendirdi

Yayınlanma Tarihi: 5 Ocak 2016 okunma

Ünye Ziraat Odası, 2015’i Değerlendirdi
Gündem
0

Ünye Ziraat Odası başkanı Osman Sarıkahraman, basın mensuplarıyla bir araya geldi. 2015 yılını değerlendire Sarıkahraman; çiftçi kayıt sistemleri, çiftçi eğitimleri, toprak tahlil analizleri başta olmak üzere birçok konuya değindi.

Ünye Ziraat Odası, 2015’i Değerlendirdi 1Sözlerine Diyarbakır Sur ilçesinde şehit olan Akkuşlu şehidimiz Nuh Özdemir’e başsağlığı dileyerek başlayan Sarıkahraman; “2015 yılını bitirdik, bizde birinci yılımız böylelikle tamamlamış olacağız. 2015 yılında 1500’e yakın çiftçi kayıt yapmış bulunuyoruz, toplamda 13 bin 500 çiftçimizin kaydını yaptık. Zaman zaman oda bünyemizde bazı eğitimler veriyoruz bunlardan biri de sürü yöneticiliğiydi. Oda bünyemizde onlara da sertifikaları verildi.

45 köyde danışmanlık hizmeti veriyoruz. 419 çiftçiye danışmanlık eğitimi veriyoruz. 43 çiftçiye de iyi tarım uygulaması yapıyoruz. İyi tarım, haşere ilaçlarını içinde barındıran çevreye zarar vermeyen kullanımıyla eğitim almış her türlü donanımı almış çiftçi demektir bu. İyi tarımcı arkadaşlarımız diğer desteklerin dışında dönüm başı 50 lira para alıyorlar” dedi.

Çiftçi Eğitiminde Yüzde Yüz Artış Yakaladık

Başkan Sarıkahraman sözlerini şu ifadelerle sürdürdü; “Köylerde hasat harmanla ilgili köylülere 2 bin adet el broşürü dağıttık. Bu broşürlerde fındığın pazara inmeden neler yapılması gerektiği ile ilgili bilgiler verdik. 15 mahallede fındıkta genel işlemlere yönelik toplantılar yaptık. 25 mahallede budama ile ilgili eğitim verdik. 20 kişiye budama ile ilgili sertifika verdik bu arkadaşlar sertifikalarını aldılar. 450 adet fındık el kitabı dağıttık. 2 bin adet lifret dağıttık. Lifretler ilaçlama zamanını, gübreleme zamanını, budama zamanı ile ilgili bilgileri içinde barındıran el ilanları bunlarda. 20 mahallede de gübreleme eğimi verdik. 2014 yılında 526 olan toprak tahlil yapılırken 2015 yılında 750 ye ulaştık burada tarım danışmanı arkadaşlarımızın faydası oldu.

Bu Yöreye Uygun Meyvelerimizi Üreticiye Ulaştırdık

Bu dönemde bitmeye yüz tutmuş meyvelerimizi geliştirilmesini sağladık. Karpuz elmamız, Sinop elması, Batum şekeri, armudumuz, döngel, tut ve kavak elma bu yöreye uygun meyvelerimizi üreticilerimize dağıtmaya çalıştık.

2B Arazileri Bir Sosyal Sorumluluk Projesidir

2b arazileri Türkiye’nin olduğu gibi Ünye’nin de sosyal projesi. Bu araziler üzerinde oda olarak 2B arazilerinin bir sosyal proje olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda da muhtarlar derneği ile beraber çalışıyoruz ilgili kurumlara da bunu ulaşmasını sağlayacağız.

Hedef 16 Bin Kayıt

Son olarak çiftçi kayıt işlemlerimiz 2016 kayıt işlemlerimiz 11 bin çiftçiye ulaşmış durumdayız, bu kayıtlar 2016 Mayıs ayına kadar devam edecektir. Mayıs ayına kadar bu sayının 16 bine ulaşmasını hedefliyoruz. 2016 yılını Ülkemize, Ordumuza, Ünye’mize sağlık mutluluk barış getirmesini diliyorum.”

IMG_9721

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.