son haberler

ÜNYE’DE YUNUS EMRE KABRİ BAŞINDA ANILDI

Yayınlanma Tarihi: 23 Ekim 2023 okunma

ÜNYE’DE YUNUS EMRE KABRİ BAŞINDA ANILDI
Gündem
0

Büyük halk şairi Yunus Emre, vefatının 702’nci yılında Yunus Emre Türbesi’nde anıldı.

Türk dili ve kültürünün en önemli şahsiyetlerinden Yunus Emre, vefatının 702. yılında, Ünye Yunus Emre Külliyesi’nde ki türbesinde “Gönüllerin Mimarı Yunus Emre Diyarı” temasıyla anıldı.

Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Yunus Emre Derneği iş birliği ile hazırlanan anma programı ney dinletisi ile başladı. Kuran Tilaveti’nin sonrası, protokol konuşmaları yapıldı.

Yunus Emre Derneği Başkanı Yaşar Argan, yaptığı konuşmada, ““Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki, maalesef içimiz kan ağlıyor. İçimiz kan ağlıyor derken dışımız da kan ağlıyor. Al bayrağımızda kan ağlıyor. Yas içeresindeyiz, Gazze’deki kardeşlerimiz kan revan içinde acımasızca vicdansızca kahpece katlediliyor. Ve bu bizi ürpertiyor, uykularımızı kaçırıyor. Sanki bizi çaresizlik içerisinde çare aratıyor. Bu kahpe İsrail’e lanet olsun. Biz Yunus Emre Derneği olarak Ünye Belediyemiz ile Büyükşehir Belediyemiz ile yoğun bir çalışma içeresindeyiz. Yunus’un tanıtılması noktasında dünya insanlığına Yunus’un insanlığı sunduğu sevgiyi, hoşgörü ve kardeşliği anlatma noktasında gayret sarf ediyoruz. Aslında bu anlayış Anadolu kültürünün mayasında vardır. Yunus Emre, Hacı Hacı Bektaşi Veli, Ahi Evran bu sevgiyi bu kardeşliği, bu topraklarda tohumlamışlar, mayalamışlar. Bu tohum filiz vermiş koskocaman bir Osmanlı İmparatorluğu kurulmuş ve bu devlet 7 deniz 3 kıtaya adalet ile hükmetmiş. Mazlumların yanında olmuş, yoksuları doyurmuş, çaresize çare, sessize ses olmuştur.  Yunus Emre Ünye’miz için de, Ordu’muz için de, ülkemiz için de büyük bir değerdir. Bu değere sahip çıkmak bu değerin insanlığa verdiği mesajı  anlatmak, yaymak için elimizden geldiğince mücadele etmeye çalışıyoruz. Artık bu mücadele Ünye’mizi, Ordu’muzu aştı. Dünyanın her yanına ulaşması için çabalıyoruz. Bu çalışmanın diğer taraftan akademik bir çalışmayla bilimsel anlamda da desteklenmesi gerektiğini görüyoruz. Ordu Üniversitemiz bu konuda sorumluluk almalıdır. Dolayısıyla üniversitemizde mutlaka bir Yunus Emre Enstitüsü kurulmalı ve çalışmalar yapmalı, eserler yayınlanmalıdır. Bu eserler İngilizce Fransızca  Almanca olmalı  ve bunu dünyaya üniversitemiz üzerinden Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz ve ilgili kurumlarımız üzerinden yaymalı, yaygınlaştırmalıyız. Aksi halde sadece biz her yıl bir Yunus Emre’yi anmakla istediğimiz yolu yeterince alamayız. Yunus’u dünyaya tanıtmak hepimizin üzerinde milli ve manevi bir görevdir.” dedi.

BAŞKAN TAVLI, “YUNUS EMRE’NİN MERKEZİNDE SEVGİ OLAN ANLAYIŞININ TÜM İNSANLIĞA REHBER OLMASINI DİLİYORUM”

Anma programında bir konuşma yapan Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı Filistin’de yaşananlara değindi. Başkan Tavlı, “Yaşadığımız zaman diliminde belki de en çok ihtiyacımız olan şey insanca yaşamı olanak kılan manevi iklim ortamının yeniden oluşması ve sürdürülebilmesidir. Günümüz dünyası adeta bir şiddet ve insanlık dışı oluşum rüzgârı içinde savrulup durmaktadır. Ne yazık ki en çok da manevi değerlerimiz ve bizleri insan yapan olgularımızın tükendiği bir dönemi yaşıyoruz. Hayat denen bu sınavda biz insanoğlunun âdemi beşeriyet âleminde belki de en önemli özelliği iman, düşünce, idrak ve sevgi dörtlüsüdür. Ünye’de ebedi âleme göçtüğüne inandığımız, Allah ve insan sevgisini yaşadığı sürece ruh âleminin merkezine koyan Şeyh Yunus Emre az önce sözünü ettiğim bu dört özelliği en iyi şekilde özümseyen ve insanlara aşılamaya çalışan bir gönül elçisidir. Tüm bu özelliklerden belki de en önemlisi sevgidir. Allah sevgisi ise sevgilerin en yücesidir. Çünkü yaradanı seven, onun ol dediği her varlığı da aynı şekilde sever. Bugün Dünya’da en önemli eksik ise gerçekten sevgidir. Yaşanan bu sevgi yoksunluğu beraberinde ne yazık ki savaşlara ve soykırımlara neden oluyor. Bugün Filistin’in maruz kaldığı insanlık dışı olaylar bunun en çarpıcı örneğidir. Masum sivillerin, kadınların, yaşlıların ve çocukların her ne koşulda olursa olsun, özellikle de hastane ve benzeri yerlerin hedef alınmasını ve buradaki masum insanların katledilmesini şiddetle kınıyorum. Yapılan insanlık dışı saldırılarla, masum insanların yaşam hakları ellerinden alınmaktadır. Bu saldırıların kabul edilebilir, savunulur ve mazeret gösterilebilir hiçbir tarafı yoktur. Kendini demokrasinin savunucusu zannedenlerin yaşanan bu olaylar karşısında ki tutumları da ayrıca düşündürücüdür. Umarım, Dünya’nın gözü önünde yaşanan bu insanlık dışı vahşet en kısa sürede sona erer. Bu vesile ile özünde Allah ve insan sevgisi aşılayan bir yaşam ve bunları anlatan dizeleri miras bırakan Şeyh Yunus Emre’yi bir kez daha anıyor, merkezinde sevgi olan anlayışın tüm insanlığa rehber olmasını gönülden dilediğimi ifade etmek istiyorum” dedi.

BAŞKAN GÜLER, “YUNUS EMRE’NİN İNSANLIĞA VERDİĞİ MESAJLAR GÜNÜMÜZDE DE GEÇERLİLİĞİNİ KORUYOR”

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler ise “Türk-İslam tarihinin en önemli manevi şahsiyetlerinden Yunus Emre’nin vefatının 702. yıldönümü vesilesi ile Ünye Yunus Emre Türbesi’nde düzenlenen anma programındayız. İnsan fıtratında yer alan belki de en önemli değerlerden biri olan sevgi ve kardeşliğin önemine hayatı boyunca vurgu yapan, Allah sevgisi ile yoğrulmuş, ruh dünyasının manevi iklimini insanlığa aşılamaya çalışan dünyanın en önemli tasavvuf düşünürlerinden biri olan Yunus Emre’nin insanlığa verdiği mesajlar günümüzde de geçerliliğini koruyor. İçinde insan sevgisi ve engin hoşgörüsü ile bizleri barışa, dostluğa, yardımlaşmaya, birlik ve beraberlik içerisinde yaşamaya yönlendiren, Türk-İslam kültüründe önemli izler bırakmış, tasavvuf şairimiz, gönül dünyamızın manevi mimarlarından Yunus Emre’ye rahmet olsun” ifadelerine yer verdi.

KAYMAKAM IŞIK, “YUNUS EMRE’NİN EVRENSEL MESAJLARI TÜM DÜNYAYA ULAŞMIŞTIR”

Ünye Kaymakamı Ayhan Işık programda yaptığı konuşmada, şu ifadelere yer verdi; “Anadolu’da ilmin zirveye ulaştığı dönemlerde tasavvuf hayatında Mevlana, Hacı Bektaşi Veli Tapduk Emre, Yunus Emre, Ahi Evran gibi daha pek çok büyük zahit ve alim Anadolu’nun manevi iklimi içerisinde gönül dünyamızı aydınlatmışlardır. O tasavvuf yolunda çıktığı aşk yolculuğunda daima Hakkı aramanın ona layık bir kul olmanın gailesini gütmüş bu yolculuğun nihayetinde aradığını bulmuş zaman ve mekana mahkum olmadan çağları aşan bir ses olmuştur. Bugün itibariyle Yunus Emre’nin evrensel mesajları tüm dünyaya ulaşmış o sevgi dilinin ortak adı olmuştur. O sadece yaşadığı dönemin değil çağımız ve gelecek yüzyılların da ışık kaynağıdır. Bizim Yunusumuz sadece şair değil toplumun derdiyle dertlenen, çaresiz mutsuz insanları Allah’a sığınmakla, sevgiye saygıya sarılmakla, birlik ve dirlik olmakla aşılamayacak hiçbir sorunun olmadığını anlatmaktadır. Yunus Emre’yi iyi anlamamıza ve yaşamımıza vesile olması dileğiyle programın hayırlı olmasını diliyorum.”

Programda, Yunus Emre konulu söyleşi gerçekleştirildi. Ardından Şeyh Yunus Emre Camii’ndeki Cuma namazı sonrası yemek ikramı ile program sona erdi.

 

 

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.