son haberler

Ünye’deki Acı Sular Koruma Altına Alınıyor

Yayınlanma Tarihi: 18 Ağustos 2015 okunma

Ünye’deki Acı Sular Koruma Altına Alınıyor
Gündem
0

Ünye’de yaygın olarak kullanılan acı su çeşmeleri, Ordu Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (OSKİ) tarafından projelendirilerek koruma altına alınıyor.

Ünye’de birbirine yakın ve yöre halkı tarafından içme suyu olarak kullanılan acı su çeşmelerinin, çoğu zaman amacı dışında kullanıldığını vurgulayan OSKİ ekipleri, bu sebeple su kaynaklarında ciddi azalmalar olduğunu ifade etti.

Ünyelilere Uzun Yıllar Hizmet Verecek
OSKİ Genel Müdürlüğü teknik ekibi, bir proje çalışması hazırlayarak kaynağında azalma tespit edilen fakat sayıca bir hayli artan acı su çeşmeleriyle ilgili yeni bir çalışma içerisine girdi. Saha ve fizibilite çalışmaları yapılan acı su çeşmeleriyle ilgili yapılan proje çalışmalarının sonucunda, Ünye’nin bir değeri olan acı su çeşmelerinin, koruma altına alınarak uzun yıllar Ünyeliler tarafından kullanılması sağlanacak. Öncelikle acı suyun kaynağına depo yapılarak, geceleri suyun boşa akması engellenecek ve gündüz kullanımı için biriktirme yapılacak. Bu çalışmayla birlikte çeşme sayıları azaltılarak, kaynaktan çeşmelere uzanan içme suyu hatları planlanan proje ile birlikte yeniden inşa edilerek, hatlarda gerekli yerlerde yenileme çalışmaları yapılacak.

OSKİ, Acı Suları Koruma Altına Alıyor
Konuyla ilgili bir değerlendirmede bulunan OSKİ Genel Müdürü Fatih Yürük; “Ünye’de acı su çeşmelerinin, amacı dışında kullanıldığını ve kaynağın aynı olmasına rağmen çeşme sayılarının artmasıyla acı suyun miktarında azalmalar oldu. Bazı insanlar tarafından evlerinin önüne 50 TL masrafla üzerine hayrat yazılarak acı su çeşmelerinin yapılmasıyla işin ucu kaçırılmış ve bu şekilde toplam 66 çeşmeye ulaşmış. Herkese adil olarak ulaşması gereken acı su; bazı yerlere ulaşamaz olmuş, Yalı’da bile iplik gibi akar hale gelmiş” dedi.

Genel Müdür Yürük; Ünye’de geçmişten günümüze bir değer olan acı suların, bugünden gelecek nesillere aktarılması için korunması ve çeşme sayılarının azaltılarak amacına uygun hizmet vermesi gerektiğine vurgu yaptı.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.