son haberler

TORUL’DA BİR ÇAY BAHÇESİ

Yayınlanma Tarihi: 12 Kasım 2023 okunma

Zeki ORDU zekiordu.zekiordu@gmail.com

Dereli’den başlayıp sürdürdüğüm ziyaretimin durak yerlerinden biri de Gümüşhane’nin Torul ilçesiydi. Tam dört gün süren yolculuğun son ilçelerinden biriydi Torul.
Dereli ile başlayan yolculuk; Şebinkarahisar, Alucra, Çamoluk, Şiran, Kelkit, Köse, Demirözü, Bayburt, Aydıntepe, Gümüşhane derken Torul ilçesine ulaştım. Her ilçe ve il merkezinde kendimce gözlemler yaptım. Bunları bir yere not ettim ve sırasıyla kaleme almayı hedefledim.
Torul’a gelene kadar on bir yerleşim merkezine uğradım. Mevsim yaz, vakit ikindi sularıydı. Önce şehri dolaştım. Mütevazı Anadolu şehirlerinden biriydi. Şehrin içinde bir taş köprü bir de asma köprü vardı. Sokaklar yan yana olmasına rağmen kasvetli ve karmaşık bir görüntüsü yoktu.
Kayalıkların içinde muhafaza edilmiş gibiydi. Sokaklar çok temizdi. Ayrıca havadardı. Belli ki vatandaşlar ve görevliler çevre temizliğine riayet ediyorlar. İlk gördüğünüzde size karmaşıkmış gibi gelse de düzenli bir şehir.
Şehrin sokaklarında yürüdüm biraz. Dört günlük yolculuğun da verdiği yorgunluk vardı. O mütevazı haline göre caddeleri geniş sayılırdı. Trafik düzensizliği yoktu. Şehri çeviren kayalıklar ilçe başka bir anlam yüklemiş. Binaların artmasıyla kayalıklar zamanla görüş mesafesinden çıkacağa benziyor.
Ünlü Harşıt Nehri şehrin ortasından akıyor. Bu yönüyle de başka bir güzelliğe bürünmüş. İçinden bir nehrin aktığı kaç şehir vardır ki ülkede…
Kendime bir çayevi arıyorken “Yavuz Sultan Selim Parkı” yazan bir yerde kendimi bir masada buluyorum. Birazdan çalışanlardan biri ne istediğimi sorunca “çay” diyorum. Bana, “süzgeçli mi süzgeçsiz mi” diye soruluyor. Bu ayrıntı dikkatimi çekiyor haliyle. Belli ki iki türlü de tercih edenler var.
Harşıt Nehrinin yatağı oldukça geniş. Yağmur esnasında sel felaketi yaşamadıklarını söylüyor sorduğum vatandaşlar. Zamanında iyi düşünülmüş ve olumlu karar verilmiş. Dere kenarları Karadenizli için hep tehdit olmuştur. Torul’da ise böyle bir durumun olması mümkün görünmüyor.
Şehre ait; cam teras, Tomara Şelalesi ve Karaca Mağarası var. Gelenlerin buraları görmesi gerekli. Şehri çevreleyen kayalıklar şehir ve insanları için tehdit olmamış. Sanki şehri korumak ve muhafaza etmek için oradalar. Yani şehrin daimi muhafaza görevlileri gibi.
Yavuz Sultan Selim Parkı, Torul Belediyesi tarafından işletiliyormuş. Çok ilginç bir mimariye sahip. Daha önce hiç görmediğim bir yapıda yani. Beton zemin üzerinde altıgen yükseltiler var. Masalar o yükseltiler üzerine konmuş. Yani parkta oturan birinin ayakları yer hizasında 30/40 cm yükseklikte duruyor. Parka su girse bile sizi olumsuz etkilemeyecek yani. Kim düşünmüşse iyi düşünmüş.
Yükseltiler üzerindeki masalar bulunan kişiler kendisini özel localarda hissedebilir. Hem açık alandasınız hem de size özel yapılmış bir yerde gibisiniz.
Bir taş körü ile iki asma köprü şehrin iki yakasını bir araya getirmiş. Şayet bu köprülerden birinin üzerinde durursanız, hasretin türküsünü dinlersiniz. Köprü hem kavuşturan hem de uzaklaştıran bir şeydir…
Köprü ya sevdiklerinizi size getirir, ya da uzaklaştırır. Bize de öyle oldu. Şehri gezerken bu köprüleri kullandık. Tabii ayrılırken de…
Çay ocağında tanıştığım Şenol Tonyalı ile de kısa bir muhabbetimiz oldu. Görevinin başında olduğu için uzun uzun sohbet etme şansı yoktu. Sadece bu yazıdan haberdar olması için telefonun istedim. Sağ olsun kırmadı bizi. Biz de uzun aradan sonra yazdık bu yazıyı. Gönül kayıtlarımızın arasına Torul’da girdi.
Özellikle Şenol Tonyalı olmak üzere tanıdığım ve tanımadığım bütün Torullulara en kalbi muhabbetlerimi sunuyorum. İlçenizi çok beğendim.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.

Yazarın Diğer Yazıları

Yazarın tüm yazıları.

KÜÇÜK KALEMLER BÜYÜK HAYALLER

30 Nisan 2024 okunma
Atalarımızın “Ağaç yaş iken eğilir” sözü hayatın her sahasında bize rehber olmuştur. Olmalıdır da… Küçük yaşlarda verilen eğitim, ileri yaşlarda bize hem temel, hem de rehber olacaktır. Her bina sağlam temel üzerine konulmalıdır ki uzun süre... Devamını Oku

EL ÜCRA’DA ALUÇ ARAMAK

28 Nisan 2024 okunma
Bazen oturup araştırma yapmak bir yeri tanımak için yetmeyebiliyor. Eskilerin “Aynel yakin” diye adlandırdıkları şey öğrenmek istediğin neyse onun yakınında bulunmaktır. Alucra Giresun’a bağlı sahile uzak bir ilçe. Zaten Anadolu’da denize komşu olan... Devamını Oku

KORGAN’A YOLCULUK

20 Nisan 2024 okunma
Takvimler 26 Mart 2024’ü gösteriyordu. Ramazanın On altısıydı. Yanıma aldığım iftarlıklarla Ünye’den yola çıktım. Günlerden salıydı… Niyetim Korgan ve Kumru ilçelerini görmekti. Ramazan ayı olduğu için bazı zorlukları olacaktı. Ancak ataların... Devamını Oku

SENSİZ BAHARIN ŞEVKİ YOK

29 Mart 2024 okunma
    Ne zaman mart ayı gelse hep aynı hatıra canlanır gözümde. Sanki daha dün gibiydi… Köyümüze okul açılması haberi gelince okul çağında çocukları olan ailelerde bir telaş başladı. Ben okul ne, niye okula gidiliyor bilmiyordum. Hatta çok kişi... Devamını Oku

TORUL’U ANARKEN

7 Mart 2024 okunma
Aradan yedi ay gibi bir zaman geçti. Geçmiş notlarımı incelerken 20 Temmuz 2023 tarihinde yani sıcak bir yaz gününde yolum Torul’a uğramış; orada bulunan bir çay ocağında mola vermiştim. Daha sonra 12 Kasım 2023 tarihinde “Torul’da Bir Çay Bahçesi”... Devamını Oku

KAĞIZMAN’IN ÇİÇEKLİ ÇAYI

18 Şubat 2024 okunma
Bazen bizim basitmiş gibi görüp, tarihe mâl olan o kadar çok şey vardır ki kayıt altına alınmadığında unutulup gider. İnsan hayatında olduğu gibi toplumların hayatına girmiş ve zaman içinde yok olmuş neler vardı kim bilir? Tarihi ve kültürel değerlerin... Devamını Oku

DERELİ’Yİ GÖRELİ

6 Şubat 2024 okunma
Nemli bir yaz ayıydı. Takvimler 18 Temmuz 2023 tarihini gösterirken düştüm yollara. Maksadım daha önce ayak basmadığım toprakları yerinde görmekti. Her ne kadar uzun sür kalamayacak olsam da en azından dünya gözü ile etrafı bir temaşa edip, havasını... Devamını Oku

AYVACIK SAKİN ŞEHİR OLUR MU?

25 Ocak 2024 okunma
Yolumun Samsun’un Ayvacık ilçesine düşmesiyle şehri bira dolaştıktan sonra Belediye Başkanı ile bir görüşme yapmak istedim. Her vatandaş gibi görüşme için sıramı aldım ve davet edilince makama kabul edildim. Daha içeri girer girmez Ordu’nun Perşembe... Devamını Oku

ÇAMOLUK: GİRİŞİ OLUP ÇIKIŞI OLMAYAN İLÇE

10 Ocak 2024 okunma
Takvimler 23 Temmuz 2023’ü gösteriyordu. Sahilin hem kavurucu hem de buram buram terleten sıcağından uzaklaşmak için daha güneyine doğru birkaç günlük bir ziyaret etmeyi planladım. Ünye’den yola çıkıp, sahil boyu yol aldıktan sonra, Giresun’un Dereli... Devamını Oku

ÇATALPINAR’DA BİR GÜZ VAKTİ

4 Ocak 2024 okunma
Takvimler aralık ayını gösteriyordu. Bölge sonbaharın güzel anlarını yaşıyordu. Sararmış yapraklar yer ile buluşu hasbihal etmeye başlamış, daha önce aynı dalı süslemiş diğer yaprakların da yanına gelmesini bekliyordu. Yazın terleten sıcaklığı... Devamını Oku