son haberler

TORUL’DA BİR ÇAY BAHÇESİ

Yayınlanma Tarihi: 12 Kasım 2023 okunma

Zeki ORDU zekiordu.zekiordu@gmail.com

Dereli’den başlayıp sürdürdüğüm ziyaretimin durak yerlerinden biri de Gümüşhane’nin Torul ilçesiydi. Tam dört gün süren yolculuğun son ilçelerinden biriydi Torul.
Dereli ile başlayan yolculuk; Şebinkarahisar, Alucra, Çamoluk, Şiran, Kelkit, Köse, Demirözü, Bayburt, Aydıntepe, Gümüşhane derken Torul ilçesine ulaştım. Her ilçe ve il merkezinde kendimce gözlemler yaptım. Bunları bir yere not ettim ve sırasıyla kaleme almayı hedefledim.
Torul’a gelene kadar on bir yerleşim merkezine uğradım. Mevsim yaz, vakit ikindi sularıydı. Önce şehri dolaştım. Mütevazı Anadolu şehirlerinden biriydi. Şehrin içinde bir taş köprü bir de asma köprü vardı. Sokaklar yan yana olmasına rağmen kasvetli ve karmaşık bir görüntüsü yoktu.
Kayalıkların içinde muhafaza edilmiş gibiydi. Sokaklar çok temizdi. Ayrıca havadardı. Belli ki vatandaşlar ve görevliler çevre temizliğine riayet ediyorlar. İlk gördüğünüzde size karmaşıkmış gibi gelse de düzenli bir şehir.
Şehrin sokaklarında yürüdüm biraz. Dört günlük yolculuğun da verdiği yorgunluk vardı. O mütevazı haline göre caddeleri geniş sayılırdı. Trafik düzensizliği yoktu. Şehri çeviren kayalıklar ilçe başka bir anlam yüklemiş. Binaların artmasıyla kayalıklar zamanla görüş mesafesinden çıkacağa benziyor.
Ünlü Harşıt Nehri şehrin ortasından akıyor. Bu yönüyle de başka bir güzelliğe bürünmüş. İçinden bir nehrin aktığı kaç şehir vardır ki ülkede…
Kendime bir çayevi arıyorken “Yavuz Sultan Selim Parkı” yazan bir yerde kendimi bir masada buluyorum. Birazdan çalışanlardan biri ne istediğimi sorunca “çay” diyorum. Bana, “süzgeçli mi süzgeçsiz mi” diye soruluyor. Bu ayrıntı dikkatimi çekiyor haliyle. Belli ki iki türlü de tercih edenler var.
Harşıt Nehrinin yatağı oldukça geniş. Yağmur esnasında sel felaketi yaşamadıklarını söylüyor sorduğum vatandaşlar. Zamanında iyi düşünülmüş ve olumlu karar verilmiş. Dere kenarları Karadenizli için hep tehdit olmuştur. Torul’da ise böyle bir durumun olması mümkün görünmüyor.
Şehre ait; cam teras, Tomara Şelalesi ve Karaca Mağarası var. Gelenlerin buraları görmesi gerekli. Şehri çevreleyen kayalıklar şehir ve insanları için tehdit olmamış. Sanki şehri korumak ve muhafaza etmek için oradalar. Yani şehrin daimi muhafaza görevlileri gibi.
Yavuz Sultan Selim Parkı, Torul Belediyesi tarafından işletiliyormuş. Çok ilginç bir mimariye sahip. Daha önce hiç görmediğim bir yapıda yani. Beton zemin üzerinde altıgen yükseltiler var. Masalar o yükseltiler üzerine konmuş. Yani parkta oturan birinin ayakları yer hizasında 30/40 cm yükseklikte duruyor. Parka su girse bile sizi olumsuz etkilemeyecek yani. Kim düşünmüşse iyi düşünmüş.
Yükseltiler üzerindeki masalar bulunan kişiler kendisini özel localarda hissedebilir. Hem açık alandasınız hem de size özel yapılmış bir yerde gibisiniz.
Bir taş körü ile iki asma köprü şehrin iki yakasını bir araya getirmiş. Şayet bu köprülerden birinin üzerinde durursanız, hasretin türküsünü dinlersiniz. Köprü hem kavuşturan hem de uzaklaştıran bir şeydir…
Köprü ya sevdiklerinizi size getirir, ya da uzaklaştırır. Bize de öyle oldu. Şehri gezerken bu köprüleri kullandık. Tabii ayrılırken de…
Çay ocağında tanıştığım Şenol Tonyalı ile de kısa bir muhabbetimiz oldu. Görevinin başında olduğu için uzun uzun sohbet etme şansı yoktu. Sadece bu yazıdan haberdar olması için telefonun istedim. Sağ olsun kırmadı bizi. Biz de uzun aradan sonra yazdık bu yazıyı. Gönül kayıtlarımızın arasına Torul’da girdi.
Özellikle Şenol Tonyalı olmak üzere tanıdığım ve tanımadığım bütün Torullulara en kalbi muhabbetlerimi sunuyorum. İlçenizi çok beğendim.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.

Yazarın Diğer Yazıları

Yazarın tüm yazıları.

DERNEKPAZARI’NA GÖNÜL ZİYARETİ

24 Temmuz 2024 okunma
Karadeniz’i karış karış dolaşmaya karar vermiştim. Bölgeye ait bütün ilçeleri gezip görmeye karar verdiğim günden beri, önce bir ili programıma alır sonra o ilin bütün ilçelerini görmek için yola çıkardım. Yolculuğu önceden planlar, sonra yola... Devamını Oku

GÜL YÜREKLİ İNSANLAR ŞEHRİ: GÜLYALI

2 Temmuz 2024 okunma
Mayıs ayının son haftasıydı. Yine yollardaydık. Karadeniz’i karış karış karış gezmeye karar vermiştik bir kere. Her seferinde bir ili programıma alıp çıkardım sefere. Tabii evden yola çıkıp gitmeyi planladığım ile varana kadar bazı ziyaretlerim... Devamını Oku

İLKÜVEZ’İN GÖNÜL SICAKLIĞI

6 Haziran 2024 okunma
İlküvez… Ordu’nun Çaybaşı ilçesine bağlı bir mahalle. Ünye’den yaklaşık olarak 50 km uzaklıkta bir yerleşim yeri. Bundan takribi on gün önce gelen bir telefonda İlküvez’de yapışacak olan bir şenliğe benim de katılıp katılamayacağımı sordular.... Devamını Oku

20 TEMMUZ ÇAY EVİNDE BİR YUDUM SOHBET

31 Mayıs 2024 okunma
Kim ne derse desin çay evleri ülkemizin en önemli mekânlarındandır. Daha çok şehrin ana caddesi dışında kalan yerlerde, ya bir merdiven altında, ya çıkmaz sokakların sonunda ya da birkaç adımda diğer caddelere geçilecek sokak aralarında kendine yer... Devamını Oku

YUNUS EMRE İLKOKULU ZİYARETLERİM

27 Mayıs 2024 okunma
Okul ziyaretleri alışkanlığım daha emekli olmadan önce başlamıştı. Dersimin olmadığı zamanlar öncelikle yakın okulları ziyaret ederdim. Böylece hem bazı konular üzerinde bilgi alışverişinde bulunur hem de farklı kişilerle tanışmış olurdum. Öğretmen... Devamını Oku

KORGAN’DA BİR ŞELALE

7 Mayıs 2024 okunma
Bir yeri ziyaret ettiğinizde öncelikle karşılaşacağınız şeyler şunlardır: Tarihi doku, coğrafi yapı ve insan… Tarihi doku o yerde daha önce yaşamış kavim ve devletlerin günümüze kadar gelmiş “Fiziki imzaları”dır. Yani geçmişten günümüze... Devamını Oku

KÜÇÜK KALEMLER BÜYÜK HAYALLER

30 Nisan 2024 okunma
Atalarımızın “Ağaç yaş iken eğilir” sözü hayatın her sahasında bize rehber olmuştur. Olmalıdır da… Küçük yaşlarda verilen eğitim, ileri yaşlarda bize hem temel, hem de rehber olacaktır. Her bina sağlam temel üzerine konulmalıdır ki uzun süre... Devamını Oku

EL ÜCRA’DA ALUÇ ARAMAK

28 Nisan 2024 okunma
Bazen oturup araştırma yapmak bir yeri tanımak için yetmeyebiliyor. Eskilerin “Aynel yakin” diye adlandırdıkları şey öğrenmek istediğin neyse onun yakınında bulunmaktır. Alucra Giresun’a bağlı sahile uzak bir ilçe. Zaten Anadolu’da denize komşu olan... Devamını Oku

KORGAN’A YOLCULUK

20 Nisan 2024 okunma
Takvimler 26 Mart 2024’ü gösteriyordu. Ramazanın On altısıydı. Yanıma aldığım iftarlıklarla Ünye’den yola çıktım. Günlerden salıydı… Niyetim Korgan ve Kumru ilçelerini görmekti. Ramazan ayı olduğu için bazı zorlukları olacaktı. Ancak ataların... Devamını Oku

SENSİZ BAHARIN ŞEVKİ YOK

29 Mart 2024 okunma
    Ne zaman mart ayı gelse hep aynı hatıra canlanır gözümde. Sanki daha dün gibiydi… Köyümüze okul açılması haberi gelince okul çağında çocukları olan ailelerde bir telaş başladı. Ben okul ne, niye okula gidiliyor bilmiyordum. Hatta çok kişi... Devamını Oku