son haberler

VARDIM SEYRAN ETTİM ŞİRAN ELLERİ

Yayınlanma Tarihi: 12 Ağustos 2023 okunma

Zeki ORDU zekiordu.zekiordu@gmail.com

 

Yaklaşık kırk yılın ardından emekli olunca bazı yerleri gezip görmeyi tercih ettik. Öyle ya senelerdir devlet kapısında çalışmanın verdiği hareketsizliğe çözüm üretmek daha kolay oluyordu. Ne de olsa devlet umuru yoktu üzerimizde.

Görmeyi düşündüğümüz yerlere iklim şartlarına göre bir seyahat düzenliyordum. Ve yolum bir gün Şiran ilçesine düştü. Şiran 13 ilçe iki il merkezinden biriydi hesaplarıma göre.

Şiran Gümüşhane’nin ilçelerinden biri. Kendi ilinden Kelkit ve Torul ile sınırı vardı. Giresun’un Alucra ilçesi ve Erzincan’ın Refahiye ilçeleriyle de komşuluk yapıyordu.

Birçok istilalara uğrayan Şiran huzuru Osmanlı hâkimiyetine dâhil olduktan sonra bulur. İlk isminin Karacabey’den mülhem Karaca olduğu söylenir. Daha sonra halk arasındaki bir inanışa göre Yavuz Sultan Selim’in İran seferinden dönerken uzaklardan baktığı Şiran ilçesi için “Ne seyran yer” dediği rivayet edilir. Seyran ismi zamanla halk ağzında “Şiran’a” dönüşür.

Seyahatim dolayısı ile yolum Şiran’a da düştü. Hakkında belgeseller seyrettiğim, epey yazı okuduğum ve küçük araştırmalar yaptığım bu ilçeyi artık dünya gözü ile de görecektim.

Arabamı bir yere park ettikten sonra yürüdüm şehre doğru. Önüme çıkan Halk Eğitim binasını görünce daldım içeri. Temmuz ayının 19’u ve saat 10 sularıydı. Mevsimin yaz olması yıllık izinlerin kullanıldığı zamanlar olduğundan herkesle görüşmek mümkün değildi.

Merdivenleri ağır ağır çıkarken bir sesin bana hitap ettiğini duydum. Bu Ayhan Doğan Bey’di. Ayaküstü kısa bir tanışma faslından sonra bir yere geçip oturduk. Uzun uzun sohbet ettik. Tabii konumuz Şiran’dı.

Ayhan Doğan ilçe ilgili bilgiler verirken bunların kahir ekseriyetinin ülke için de geçerli olması bir hayli dikkat çekiciydi. Özellikle Şiran için yapılması gerekenleri çok açık bir biçimde anlattı. Her saniye yeni bir bilgi alıyordum. Tabii bunları bir yere not edip daha sonra kayda geçecektim. Bu yazıda durumum nasıl gerçekleştiği hakkında bilgi veriyorum.

Yaklaşık bir saate yakın görüşmemizin ardından daireden beraberce çıkma kararı almışken ben giriş katında bulunan İlçe Halk Kütüphanesine de uğramak istedim. Orada da beni mütebessim çehresiyle Melike Altay Hanımefendi karşıladı. Bu sefer konumuz kitap idi.

Melike Altay Hanımefendi de görevinin idraki içindeydi ve anladığım kadarıyla elinden geleni yapıyordu.

Daha sonra şehri dolaştım biraz. Ancak il ölçeğine göre orta halli sayılabilecek bir nüfusa sahip olmasına rağmen şehrin içi bir t(ı)rafik keşmekeşine sahipti. Günlerden çarşambaydı. Şiran’ın pazarı mıydı bilmiyorum ama insanlar otomobillerini rastgele bir yere bırakmaları bir yabancı olarak dikkatimi çekti. Şiran’dan en az beş büyük olan Ünye’de böyle bir durum yoktu.

Daha sonra bu konu üzerinde Şiran Yunus Emre Ortaokulu Müdürü Sayın Ömer Kara ile de görüştük. Şiran’dan ayrılmaya az kala Yunus Emre Ortaokulu’nu da ziyaret ettim. Müdür Bey okulun tatil olmasından istifade ederek bazı yerleri tamir ediyordu. Hatta “Müdür Bey ile görüşmek istiyorum” soruma “Benim buyurun” diye cevap verdi.

Ömer Kara’yı bir nakil için yaptığı konuşma için sabrından dolayı tebrik ettim. Eski bir idareci olduğum için telefonda konuşulan konuya vakıf gibiydim. Ancak Müdür Bey bütün sabır ve bilgisini yan yana getirdi ve işi uhulet ve suhuletle çözdü.

Daha sonra Şiran’dan ayrıldım Tabii yolumun üzerinde bulunan Firdevs Hatun Türbesini de ziyaret ederek merhumeye bir Fatiha okuduk.

Bu arada bir gün sonra Ayhan Doğan Bey beni aradı. Halımı hatırımı sordu. T(ı)rafikte olduğum için fazla konuşamadım ama yakın ilgisinden dolayı çok memnun oldum. Şiran’da; Ayhan Doğan, Melike Alyay ve Ömer Kara gibi dostlar ve güzel insanlarla tanışmış oldum.

Yalnız bu şehre birkaç otopark yapılırsa şehrin güzelliği daha çok ortaya çıkar. Çünkü diğer Anadolu şehirleri gibi Şiran’da benim memleketi. Aslen Ordu’nun Perşembe ilçesinden olsam da…

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.

Yazarın Diğer Yazıları

Yazarın tüm yazıları.

KORGAN’A YOLCULUK

20 Nisan 2024 okunma
Takvimler 26 Mart 2024’ü gösteriyordu. Ramazanın On altısıydı. Yanıma aldığım iftarlıklarla Ünye’den yola çıktım. Günlerden salıydı… Niyetim Korgan ve Kumru ilçelerini görmekti. Ramazan ayı olduğu için bazı zorlukları olacaktı. Ancak ataların... Devamını Oku

SENSİZ BAHARIN ŞEVKİ YOK

29 Mart 2024 okunma
    Ne zaman mart ayı gelse hep aynı hatıra canlanır gözümde. Sanki daha dün gibiydi… Köyümüze okul açılması haberi gelince okul çağında çocukları olan ailelerde bir telaş başladı. Ben okul ne, niye okula gidiliyor bilmiyordum. Hatta çok kişi... Devamını Oku

TORUL’U ANARKEN

7 Mart 2024 okunma
Aradan yedi ay gibi bir zaman geçti. Geçmiş notlarımı incelerken 20 Temmuz 2023 tarihinde yani sıcak bir yaz gününde yolum Torul’a uğramış; orada bulunan bir çay ocağında mola vermiştim. Daha sonra 12 Kasım 2023 tarihinde “Torul’da Bir Çay Bahçesi”... Devamını Oku

KAĞIZMAN’IN ÇİÇEKLİ ÇAYI

18 Şubat 2024 okunma
Bazen bizim basitmiş gibi görüp, tarihe mâl olan o kadar çok şey vardır ki kayıt altına alınmadığında unutulup gider. İnsan hayatında olduğu gibi toplumların hayatına girmiş ve zaman içinde yok olmuş neler vardı kim bilir? Tarihi ve kültürel değerlerin... Devamını Oku

DERELİ’Yİ GÖRELİ

6 Şubat 2024 okunma
Nemli bir yaz ayıydı. Takvimler 18 Temmuz 2023 tarihini gösterirken düştüm yollara. Maksadım daha önce ayak basmadığım toprakları yerinde görmekti. Her ne kadar uzun sür kalamayacak olsam da en azından dünya gözü ile etrafı bir temaşa edip, havasını... Devamını Oku

AYVACIK SAKİN ŞEHİR OLUR MU?

25 Ocak 2024 okunma
Yolumun Samsun’un Ayvacık ilçesine düşmesiyle şehri bira dolaştıktan sonra Belediye Başkanı ile bir görüşme yapmak istedim. Her vatandaş gibi görüşme için sıramı aldım ve davet edilince makama kabul edildim. Daha içeri girer girmez Ordu’nun Perşembe... Devamını Oku

ÇAMOLUK: GİRİŞİ OLUP ÇIKIŞI OLMAYAN İLÇE

10 Ocak 2024 okunma
Takvimler 23 Temmuz 2023’ü gösteriyordu. Sahilin hem kavurucu hem de buram buram terleten sıcağından uzaklaşmak için daha güneyine doğru birkaç günlük bir ziyaret etmeyi planladım. Ünye’den yola çıkıp, sahil boyu yol aldıktan sonra, Giresun’un Dereli... Devamını Oku

ÇATALPINAR’DA BİR GÜZ VAKTİ

4 Ocak 2024 okunma
Takvimler aralık ayını gösteriyordu. Bölge sonbaharın güzel anlarını yaşıyordu. Sararmış yapraklar yer ile buluşu hasbihal etmeye başlamış, daha önce aynı dalı süslemiş diğer yaprakların da yanına gelmesini bekliyordu. Yazın terleten sıcaklığı... Devamını Oku

İSLİ DEMLİK ÇAYEVİ

22 Aralık 2023 okunma
  Her ne kadar “Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı var” denişe de çayın yeri bir başladır. Çay; dost ile de içilir düşman ile de… Kalabalıkta da içilir, yalnızken de… Evde, parkta, piknikte, lokantada ve buna benzer yerlerde içilen sıcak bir... Devamını Oku

KÜRTÜN

11 Aralık 2023 okunma
Karadeniz’e yüksekten bakan bir vatan toprağı. Tarihi de coğrafyası da incelemeye değer. Geçmişi bazen hazin, bazen göğüs kabartan bir özelliğe sahip. Biz tarihine ve coğrafyasına teferruatlı bir şekilde girmemiz mümkün değil. Hani “Geçiyordum... Devamını Oku