son haberler

VARDIM SEYRAN ETTİM ŞİRAN ELLERİ

Yayınlanma Tarihi: 12 Ağustos 2023 okunma

Zeki ORDU zekiordu.zekiordu@gmail.com

 

Yaklaşık kırk yılın ardından emekli olunca bazı yerleri gezip görmeyi tercih ettik. Öyle ya senelerdir devlet kapısında çalışmanın verdiği hareketsizliğe çözüm üretmek daha kolay oluyordu. Ne de olsa devlet umuru yoktu üzerimizde.

Görmeyi düşündüğümüz yerlere iklim şartlarına göre bir seyahat düzenliyordum. Ve yolum bir gün Şiran ilçesine düştü. Şiran 13 ilçe iki il merkezinden biriydi hesaplarıma göre.

Şiran Gümüşhane’nin ilçelerinden biri. Kendi ilinden Kelkit ve Torul ile sınırı vardı. Giresun’un Alucra ilçesi ve Erzincan’ın Refahiye ilçeleriyle de komşuluk yapıyordu.

Birçok istilalara uğrayan Şiran huzuru Osmanlı hâkimiyetine dâhil olduktan sonra bulur. İlk isminin Karacabey’den mülhem Karaca olduğu söylenir. Daha sonra halk arasındaki bir inanışa göre Yavuz Sultan Selim’in İran seferinden dönerken uzaklardan baktığı Şiran ilçesi için “Ne seyran yer” dediği rivayet edilir. Seyran ismi zamanla halk ağzında “Şiran’a” dönüşür.

Seyahatim dolayısı ile yolum Şiran’a da düştü. Hakkında belgeseller seyrettiğim, epey yazı okuduğum ve küçük araştırmalar yaptığım bu ilçeyi artık dünya gözü ile de görecektim.

Arabamı bir yere park ettikten sonra yürüdüm şehre doğru. Önüme çıkan Halk Eğitim binasını görünce daldım içeri. Temmuz ayının 19’u ve saat 10 sularıydı. Mevsimin yaz olması yıllık izinlerin kullanıldığı zamanlar olduğundan herkesle görüşmek mümkün değildi.

Merdivenleri ağır ağır çıkarken bir sesin bana hitap ettiğini duydum. Bu Ayhan Doğan Bey’di. Ayaküstü kısa bir tanışma faslından sonra bir yere geçip oturduk. Uzun uzun sohbet ettik. Tabii konumuz Şiran’dı.

Ayhan Doğan ilçe ilgili bilgiler verirken bunların kahir ekseriyetinin ülke için de geçerli olması bir hayli dikkat çekiciydi. Özellikle Şiran için yapılması gerekenleri çok açık bir biçimde anlattı. Her saniye yeni bir bilgi alıyordum. Tabii bunları bir yere not edip daha sonra kayda geçecektim. Bu yazıda durumum nasıl gerçekleştiği hakkında bilgi veriyorum.

Yaklaşık bir saate yakın görüşmemizin ardından daireden beraberce çıkma kararı almışken ben giriş katında bulunan İlçe Halk Kütüphanesine de uğramak istedim. Orada da beni mütebessim çehresiyle Melike Altay Hanımefendi karşıladı. Bu sefer konumuz kitap idi.

Melike Altay Hanımefendi de görevinin idraki içindeydi ve anladığım kadarıyla elinden geleni yapıyordu.

Daha sonra şehri dolaştım biraz. Ancak il ölçeğine göre orta halli sayılabilecek bir nüfusa sahip olmasına rağmen şehrin içi bir t(ı)rafik keşmekeşine sahipti. Günlerden çarşambaydı. Şiran’ın pazarı mıydı bilmiyorum ama insanlar otomobillerini rastgele bir yere bırakmaları bir yabancı olarak dikkatimi çekti. Şiran’dan en az beş büyük olan Ünye’de böyle bir durum yoktu.

Daha sonra bu konu üzerinde Şiran Yunus Emre Ortaokulu Müdürü Sayın Ömer Kara ile de görüştük. Şiran’dan ayrılmaya az kala Yunus Emre Ortaokulu’nu da ziyaret ettim. Müdür Bey okulun tatil olmasından istifade ederek bazı yerleri tamir ediyordu. Hatta “Müdür Bey ile görüşmek istiyorum” soruma “Benim buyurun” diye cevap verdi.

Ömer Kara’yı bir nakil için yaptığı konuşma için sabrından dolayı tebrik ettim. Eski bir idareci olduğum için telefonda konuşulan konuya vakıf gibiydim. Ancak Müdür Bey bütün sabır ve bilgisini yan yana getirdi ve işi uhulet ve suhuletle çözdü.

Daha sonra Şiran’dan ayrıldım Tabii yolumun üzerinde bulunan Firdevs Hatun Türbesini de ziyaret ederek merhumeye bir Fatiha okuduk.

Bu arada bir gün sonra Ayhan Doğan Bey beni aradı. Halımı hatırımı sordu. T(ı)rafikte olduğum için fazla konuşamadım ama yakın ilgisinden dolayı çok memnun oldum. Şiran’da; Ayhan Doğan, Melike Alyay ve Ömer Kara gibi dostlar ve güzel insanlarla tanışmış oldum.

Yalnız bu şehre birkaç otopark yapılırsa şehrin güzelliği daha çok ortaya çıkar. Çünkü diğer Anadolu şehirleri gibi Şiran’da benim memleketi. Aslen Ordu’nun Perşembe ilçesinden olsam da…

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.

Yazarın Diğer Yazıları

Yazarın tüm yazıları.

KÜMBET

26 Eylül 2023 okunma
Karadenizli olup da Kümbet ismini duymayan olan var mı bilmiyorum. Karadeniz’in bilinen yaylalarından biri. Giresun’un dereli ilçesine bağlı bir yer. Bir yerleri ziyaret etmek için yola koyulduğunuzda, seyahat esnasında geçtiğiniz ve iyi ki bu güzergâhı... Devamını Oku

ÖZÜ SAĞLAM İNSANLARIN ŞEHRİ: DEMİRÖZÜ

31 Ağustos 2023 okunma
Vakit öğleyi devirmek üzereydi. Rotamız Bayburt’un Demirözü ilçesiydi. Ülkenin en az ilçesi olan Bayburt üç ilçeye sahipti. Merkezin dışında olanlardan biri Aydıntepe diğeri Demirözü’ydü. Daha ilçe sınırlarından içeri girer girmez bir şaşkınlık... Devamını Oku

ÇOCUK KALBİ TEKKİRAZ’DA ATARKEN

23 Ağustos 2023 okunma
  Her seyahate çıktığımda mutlaka bir sürprizle karşılaşırım. Tabii bu sürprizlerin güzel olanı insana mutluluk veriyor. Bundan 11 sene önce ayrıldığım Akkuş ilçesini ziyaret etmek için yola çıktım. Tam otuz dokuz sene öğretmenlik yapmış biri... Devamını Oku

VADİYE ADINI VEREN İLÇE: KELKİT

18 Ağustos 2023 okunma
Yolu düşenler bilir. Kelkit Gümüşhane iline bağlı mütevazı bir ilçe. Burada tarihçe hakkında uzun tafsilatlarda bulunup yazıyı sıkıcı hale getirmek istemiyorum. Sadece basit bilgiler ile gördüklerimi yazacağım. Yolum Kelkit’e 19 Temmuz 2023 tarihinde... Devamını Oku

KÖSE’DE OTLU ÇAY

15 Ağustos 2023 okunma
  Bir seyyah gibi dolaşırken yolum Gümüşhane’nin Köse ilçesine düştü. Ne yalan söyleyeyim Gümüşhane’yi bütün ilçeleri ile birlikte gezmeye karar verdiğim gün öğrendim Köse denilen ilçeyi. Ülkemizin Köse misali yüzlerce ilçesi var. Ancak bir... Devamını Oku

2023 SEÇİM SONUÇLARINA DAİR

10 Haziran 2023 okunma
Ülkemizde 14 Mayıs 2023 tarihinde hem 28. Dönem Milletvekilliği hem de Cumhurbaşkanlığı I. Tur seçimleri yapıldı.  Belki millet ilk defa Milletvekilliği sonuçlarını fazla merak etmedi. Çünkü milletin gözü de kulağı da Cumhurbaşkanlığı seçim... Devamını Oku

ANKETÖRLER NEDEN YANILDI?

26 Mayıs 2023 okunma
  Aslında ülkedeki anketörler seçim hariç diğer sahalarda oldukça başarılılar. Genel olarak yapılan bir araştırmada şayet konu siyaset değilse doğruya yakın bir sonuca ulaşabilmeniz mümkün. Ülkenin nasıl beslendiği, eğitim durumu, gelir durumu,... Devamını Oku

BOYNUMUZUN BORCU

13 Mayıs 2023 okunma
  “Geç kalmış adalet adalet değildir” sözünü bilmeyenimiz yoktur. Haklının hakkını alması için gecikme olmaması lazım. Bu hususta söylenmiş birçok söz vardır. Yazının girişine bakarak birilerini eleştireceğim sanılmasın. Eleştireceğim şey... Devamını Oku

ÇAKIRTEPE MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ İFTARI

14 Nisan 2023 okunma
Milletçe güzel hasletlerimiz vardır bizim. Zor günlerde yardımlaşmayı seven, oran itibariyle bütün devirlerde aynı olmasa da düşkünleri koruyan ve onlara sahip çıkan bir yönümüz vardır. Güzel anlarımız, kötü zamanlarımızda yanımızda bulunan... Devamını Oku

HAYATA DAİR YAZILAR

8 Nisan 2023 okunma
Ne zaman okumaya dair bir konu olsa; her ağzını açan “Okumayan bir toplum” olduk diye başlıyor ancak bu sözü söyleyen de okumuyor. Konuşurken sanki kendisi hariçmiş gibi anlaşılıyor. Yıllar önce bir veli toplantısına katıldım. Bu sefer toplantıda... Devamını Oku